Létszámemelés és új rendszer lesz a Bajnokok Ligájában

bajnokok ligája
2022 május 10., 17:22

Hivatalossá vált, hogy a 2024/25-ös idénytől 32-ről 36-ra növelik a labdarúgó Bajnokok Ligájában résztvevő csapatok létszámát.

Az európai szövetség (UEFA) közleménye szerint a főtábla lebonyolítása is változik: az őszi csoportkört egy közös alapszakasz váltja fel, amiben minden csapat 8 meccset játszik majd, 8 rivális ellen. Minden klub 4 hazai és 4 idegenbeli összecsapáson lesz érdekelt, az ellenfelekről pedig sorsolás dönt. Az alapszakasz végén a tabella első 8 gárdája egyenesen a nyolcaddöntőbe jut, míg a 9-24. helyezett együttesek külön párharcot vívnak majd a legjobb 16 közé kerülésért.

photo_camera Illusztráció: Lluis Gene/AFP

A létszámbővítéssel keletkező 4 újabb hely közül az egyiket az aktuális UEFA-ranglista 5. helyén álló ország bajnoki 3. helyezettje kapja meg, a selejtező bajnoki ágáról pedig eggyel több győztes küzdhet majd a főtáblán. Ezen kívül egy-egy helyet kapnak azok az országok, amiknek a csapatai az előző európai kupaszezonban a legjobb teljesítményt nyújtották.

Az UEFA bejelentése szerint az Európa-liga és a Konferencia-liga is 36 csapatosra bővül, és a küzdelmeik lebonyolítása is a BL-lel megegyező lesz, az El-ben 8, a Kl-ben pedig 6-6 mérkőzést vívnak majd a csapatok.

Az új rendszerben is hétköznap rendezik majd mindhárom sorozat mérkőzéseit, és ősszel a mostani rendszerhez hasonlóan 10 héten lesznek nemzetközi kupameccsek, de 2024-től mindhárom sorozatnak lesz egy-egy olyan hete, amikor a másik két sorozatban nem rendeznek találkozót. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.