40 milliárd dolláros segélyt hagyott jóvá Ukrajnának az amerikai képviselőház

háború
2022 május 11., 07:21
Joe Biden amerikai elnök az Ovális Irodában 2022 május 9-én
photo_camera Joe Biden amerikai elnök az Ovális Irodában 2022. május 9-én Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

Kedd este az amerikai képviselőház 368:57 arányban fogadta el azt a javaslatot, ami több mint 40 milliárd dolláros, azonnali segélyt hagyott jóvá Ukrajnának. Az intézkedés ezzel a szenátus elé kerül, amely várhatóan gyorsan intézkedik.

Joe Biden elnök két hete kérte a kongresszust, hogy hagyjon jóvá további 33 milliárd dolláros támogatást Ukrajnának. A törvényhozók azóta úgy döntöttek, hogy tovább növelik a katonai és humanitárius támogatásokat.

„Ez a törvényjavaslat megvédi a demokráciát, fékezi az orosz agressziót és erősíti saját nemzetbiztonságunkat, miközben, és ez a legfontosabb, támogatja Ukrajnát" - mondta Rosa DeLauro demokrata képviselő, a képviselőház illetékes bizottságának elnöke.


Az összes ellenszavazat republikánusoktól érkezett, és többen közülük nyíltan is bírálták a demokratákat, amiért elhamarkodottan lépnek, és túl sok amerikai adófizető pénzét küldik külföldre.

A demokraták szűk többséggel rendelkeznek a kongresszusban, és a törvényjavaslatnak republikánus szavazatokra is szüksége lesz ahhoz, hogy átmenjen a szenátuson.

6 milliárd dollár értékben fedez a csomag biztonsági kiadásokat: beleértve a kiképzés, felszerelések, fegyvereket és egyéb támogatások költségeit. 8,7 milliárd dollárt szavaztak meg az Ukrajnába küldött amerikai felszerelések készleteinek feltöltésére, és további 3,9 milliárd dollárt az Egyesült Államok európai parancsnokságának műveleteire.

A jogszabály ezen felül további 11 milliárd dollárt különít el, hogy az elnök vészhelyzet esetén kongresszusi jóváhagyás nélkül engedélyezhesse amerikai készletekből származó eszközök és szolgáltatások eljuttatását Ukrajnába.

A javaslat emellett 4 milliárd dolláros külföldi katonai finanszírozást is engedélyez Ukrajna és más, a válság által érintett országok támogatására. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.