A Coldplay megállapodást kötött egy olajtársasággal, "hasznos idiótának" bélyegezték őket

május 11., szerda 14:02

A Coldplayt "a zöldre mosás hasznos idiótáinak" bélyegezték, miután a múlt héten bejelentették, hogy partnerséget kötöttek a finn Neste olajtársasággal a turnéik során kibocsátott gázok csökkentésére.

A Neste azt állítja, hogy a világ legnagyobb fenntartható bioüzemanyag-gyártója, de a Friends of the Earth tanulmánya szerint a cég pálmaolaj-beszállítói 2019 és 2020 között legalább 10 ezer hektárnyi erdőt irtottak ki Indonéziában és Malajziában.

Carlos Calvo Ambel, a Közlekedés és Környezetvédelem kampánycsoport (T&E) egyik igazgatója szerint "a Neste cinikusan a Coldplayt használja fel arra, hogy zöldre mossa a hírnevét. A vállalat olyan erdőirtásokhoz köthető, amik megdöbbentenék Chris Martint és rajongóit. Még nem késő, most kellene felmondaniuk a partnerséget a Nestével, és helyette a valóban tiszta megoldásokra kellene összpontosítaniuk"."

A díjnyertes rockegyüttes azt követően jelentette be, hogy csökkentik a turnéjuk ökológiai lábnyomát, hogy a károsanyag-kibocsátási rekordjuk visszatetszést keltett.

A zenekar a közleményében azt írta, hogy "amikor bejelentettük ezt a turnét, azt mondtuk, hogy mindent megteszünk azért, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és a lehető legfenntarthatóbb legyen, de ez az átállás még folyamatban van. Ez továbbra is igaz. Nem állítjuk, hogy már mindent jól csináltunk."

"Mielőtt kineveztük a Nestét a bioüzemanyag-termékek beszállítójává, garanciát kaptunk tőlük arra, hogy nem használnak szűz alapanyagokat a gyártás során - legfőképpen nem pálmaolajat. Még mindig úgy tudjuk, hogy kizárólag megújuló hulladéktermékeket használnak, például használt étolajat."

A T&E azzal érvel, hogy „kétséges” a használt étolajat fenntarthatónak tekinteni, amikor a tanulmányok azt sugallják, hogy a legtöbb uniós készlet olyan országokból származik, mint Indonézia, Malajzia és Kína. A használt étolaj magasabb uniós ára ösztönzi a hamisítást, és az uniós auditorok bírálták Európa azon képességét, hogy ellenőrizni tudja ezen importok forrását.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk, és mindig őszintén üdvözöljük a javaslatokat, hogyan lehetne jobban csinálni” – mondta a zenekar. (The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt