A Rust producerei szerint minden rendben volt a forgatáson

FILM
2022 május 11., 13:41

Alec Baldwin Rust című filmjének producerei vitatják azt a hivatalos jelentést, ami szerint a forgatáson történt lövöldözős tragédia előtt közömbösek voltak a fegyverbiztonsággal kapcsolatban. A film operatőre, Halyna Hutchins meghalt, Joel Souza rendező pedig megsérült, amikor tavaly októberben elsült a Baldwin kezében lévő fegyver.

A múlt hónapban az új-mexikói környezetvédelmi hivatal a maximális bírságot szabta ki a Rust Movie Productionsre "súlyos és szándékos" mulasztások miatt.

A vállalat azonban azt mondta, hogy "minden alkalmazandó biztonsági protokollt betartott". Az álláspontjuk bizonyítására benyújtott jogi dokumentumokban a cég azt írja, hogy “nem sértett meg szándékosan" egyetlen biztonsági protokollt sem. A fegyvert kezelő színészek megfelelő képzésben részesültek, az rendezőasszisztensek pedig utasítást kaptak arra, hogy biztonsági megbeszélést tartsanak a forgatások előtt azokon a napokon, amikor lőfegyvereket használnak. A dokumentumok szerint a Hutchins halálát okozó lövöldözés reggelén is volt ilyen megbeszélés.

Baldwin, aki a film egyik producere és egyben sztárja is, azt mondta, hogy az Új-Mexikói Környezetvédelmi Hivatal (NMED) jelentése "felmentette" őt, és egyértelművé tette, hogy társproducerként a hatásköre "a forgatókönyv módosításainak és a kreatív szereposztásnak a jóváhagyására korlátozódott." A szervezet áprilisban 137 ezer dollárra bírságolta meg a Rust Movie Productionst, miután kivizsgálta az esetet.

Most a produkciós cég azzal érvelt, hogy nem volt felelős a forgatás felügyeletéért, "még kevésbé az olyan konkrét protokollok felügyeletéért, mint a fegyverek karbantartása és betöltése".

Azt írják, "a törvény megengedi a producereknek, hogy az olyan kritikus feladatokat, mint a lőfegyverek biztonsága, az adott terület szakértőire bízzák, és nem ró ilyen felelősséget a producerekre, akiknek szakértelme a finanszírozás megszervezésében és a forgatás logisztikájának megszervezésében rejlik".

Azt is írják, hogy az üres töltényeket a forgatáson "megfelelően kezelték, és nem sértették meg a lőfegyverekkel kapcsolatos biztonsági előírásokat.

A vállalat tagadta, hogy a film fegyverszakértője, Hannah Gutierrez-Reed "túlterhelt" lett volna azáltal, hogy kellékasszisztensként is dolgozott. Azt írják, hogy a fegyverszakértői feladatai "mindig elsőbbséget élveztek", és hogy elegendő ideje volt a lőszerek ellenőrzésére, de "nem végezte megfelelően a munkáját".

Gutierrez-Reed ügyvédei szerint azonban az NMED jelentése azt mutatja, hogy "nem állt rendelkezésére elegendő idő vagy forrás ahhoz, hogy munkáját hatékonyan végezze, annak ellenére sem, hogy többször kifejezte aggodalmát.”

Az ügyvédek szerint a testület "azt is megállapította, hogy a gyártás nem értesítette Hannah-t, hogy végezze el a fegyverszakértői feladatait és ellenőrizze a lőfegyvert közvetlenül azelőtt, hogy azokat a Baldwin jelenetében használták volna".

"Ahogyan azt már korábban is megállapítottuk, ha a produkcióból bárki visszahívta volna Hannah-t a jelenet előtt a templomba, hogy konzultáljon vele, ez a tragédia megelőzhető lett volna" - mondták az ügyvédek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.