Ártatlanul tartottak fogva kamaszokat, most beperelték a rendőrséget

bűnügy
2022 május 11., 19:38
comments 12

Pert indított a rendőrség ellen két kamasz, amiért 72 órát töltöttek két társukkal együtt egy cellában rablás gyanúja miatt úgy, hogy nem volt közük a bűncselekményhez.

Az RTL Híradó riportja szerint négyfős társaság a békásmegyeri üzletsoron a sétált, nem messze pedig egy másik, szintén négyfős társaság megvert és késsel fenyegetett egy férfit, és 80 ezer forintot rabolt el tőle. A rendőrség összekeverte a két társaságot, a nyomozati anyagban 30-50 év közötti, erős testalkatú támadókat említenek. Férfiakról van szó, akik borostásak, akiken látszik, hogy mennyi idősek. Ennek ellenére a nyomozók úgy dolgoztak, hogy elsikkadtak a részletek, fogalmazott az egyik fiú apja.

„Miután ránk tették a bilincset, egy vezetőszárat rákötöttek, és úgy húztak minket, mint a kutyákat” – idézte fel az egyik érintett. Az alig 15 éves kamaszok 72 órát töltöttek őrizetben, állításuk szerint ezalatt a kérdéseikre nem kaptak konkrét válaszokat, és még azt sem árulták el nekik, hogy miért vitték be őket.

Az eljárás még három hónapig tartott azután, hogy kiengedték a gyerekeket. A Magyar Helsinki Bizottság segítségével a négy fiatalból kettő most személyiségi jogi pert indított a rendőrség ellen. Azt szeretnék elérni, hogy a rendőrség kérjen bocsánatot, és fizessen sérelemdíjat a jogsértő fogvatartásukért és a megszégyenítő bánásmód miatt.

A BRFK az RTL Híradó megkeresésére azt közölte, hogy a jogszabályoknak megfelelően „bilincset kizárólag akkor használtak, amikor a fiatalokat a fogdába szállították”, és hogy a fiúkat azért kellett őrizetbe venni, mert fennállt például a szökés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.