Ciszjordániában lelőtték az al-Dzsazíra egyik ismert riporterét

május 11., szerda 6:22
7

A palesztin egészségügyi minisztérium az izraeli hadsereget vádolja, miután szerdán a ciszjordániai Dzseninben lelőtték az al-Dzsazíra egyik riporterét, Sirín Abu Aklát, aki a kórházba szállítását követően életét veszítette.

Kollégája, a Ráhmalláhból bejelentkező Nida Ibrahim szerint Abu Akla izraeli rajtaütésekről tudósított az északi Dzsenin városában, amikor lövéseket kapott. Az esetről készült videók tanúsága szerint a nőt fejlövés érte. Az eset Ibrahim szerint sokkolta a vele dolgozó újságírókat.

Abu Akla Ibrahim elmondása szerint elismert riporter volt, aki a második palesztin intifáda kezdete, azaz 2000 óta dolgozott a csatornánál.

A minisztérium közlése szerint egy másik palesztin újságírót is találat ért. Ali Szamudi, a jeruzsálemi székhelyű Quds munkatársa hátlövést kapott, de a jelentések szerint stabil állapotban van.

Az izraeli hadsereg azt közölte: kivizsgálják az ügyet, de megjegyezték: nem lehet kizárni, hogy az újságírót palesztin fegyveresek golyói találták el. Az izraeli hadsereg annyit erősített csak meg, hogy a Dzseninben zajló akció közben csapataikat megtámadták, tűz alá vették és robbanóanyagokkal is megtámadták, ők pedig visszalőttek.

Az Al-Dzsazíra rámalláhi irodavezetője, Walid al-Kumari tagadta azt az izraeli feltételezést, hogy palesztin fegyveresek lövöldöztek volna.

Az Egyesült Királyság palesztin nagykövete, Huszan Zomlot már tényként nyilatkozott arról, hogy az izraeli megszállók meggyilkolták Abu Aklát, miközben a dzsenini brutalitásokról tudósított.

Palesztin aktivisták közül többen úgy nyilatkoztak, hogy Abu Akla második intifádáról szóló tudósításain egy generáció nőtt fel.

Giles Trendle, az al-Dzsazíra ügyvezető igazgatója megdöbbenésének és szomorúságának adott hangot, és azonnali, átlátható vizsgálatot követelt Abu Akla meggyilkolásának ügyében. (Al Jazeera)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt