Ciszjordániában lelőtték az al-Dzsazíra egyik ismert riporterét

külföld
2022 május 11., 06:22
comments 7

A palesztin egészségügyi minisztérium az izraeli hadsereget vádolja, miután szerdán a ciszjordániai Dzseninben lelőtték az al-Dzsazíra egyik riporterét, Sirín Abu Aklát, aki a kórházba szállítását követően életét veszítette.

Kollégája, a Ráhmalláhból bejelentkező Nida Ibrahim szerint Abu Akla izraeli rajtaütésekről tudósított az északi Dzsenin városában, amikor lövéseket kapott. Az esetről készült videók tanúsága szerint a nőt fejlövés érte. Az eset Ibrahim szerint sokkolta a vele dolgozó újságírókat.

link Forrás

Abu Akla Ibrahim elmondása szerint elismert riporter volt, aki a második palesztin intifáda kezdete, azaz 2000 óta dolgozott a csatornánál.

A minisztérium közlése szerint egy másik palesztin újságírót is találat ért. Ali Szamudi, a jeruzsálemi székhelyű Quds munkatársa hátlövést kapott, de a jelentések szerint stabil állapotban van.

Az izraeli hadsereg azt közölte: kivizsgálják az ügyet, de megjegyezték: nem lehet kizárni, hogy az újságírót palesztin fegyveresek golyói találták el. Az izraeli hadsereg annyit erősített csak meg, hogy a Dzseninben zajló akció közben csapataikat megtámadták, tűz alá vették és robbanóanyagokkal is megtámadták, ők pedig visszalőttek.

Az Al-Dzsazíra rámalláhi irodavezetője, Walid al-Kumari tagadta azt az izraeli feltételezést, hogy palesztin fegyveresek lövöldöztek volna.

Az Egyesült Királyság palesztin nagykövete, Huszan Zomlot már tényként nyilatkozott arról, hogy az izraeli megszállók meggyilkolták Abu Aklát, miközben a dzsenini brutalitásokról tudósított.

Palesztin aktivisták közül többen úgy nyilatkoztak, hogy Abu Akla második intifádáról szóló tudósításain egy generáció nőtt fel.

Giles Trendle, az al-Dzsazíra ügyvezető igazgatója megdöbbenésének és szomorúságának adott hangot, és azonnali, átlátható vizsgálatot követelt Abu Akla meggyilkolásának ügyében. (Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.