Musk visszaengedné Trumpot a Twitterre

külföld
2022 május 11., 04:51
comments 24
Elon Musk, a SpaceX és a Tesla alapítója, a Twitter új tulajdonosa 2020 márciusában Washingtonban
photo_camera Elon Musk, a SpaceX és a Tesla alapítója, a Twitter új tulajdonosa 2020 márciusában Washingtonban Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

Elon Musk kedden kijelentette, hogy „feloldaná Donald Trump végleges tiltását” a Twittere, és visszaengedné a volt amerikai elnököt a közösségi hálózatra.

A keddi kijelentés volt a világ egyik leggazdagabb emberének tartott Musk első konkrét megjegyzése arról, hogy miként változtatná meg a közösségi médiaszolgáltatást.

Musk áprilisban állapodott meg a Twitter 44 milliárd dollár értékű megvásárlásáról.

Az üzletember a Financial Times konferenciáján beszélt arról, hogy a vállalat döntése, miszerint kitiltotta Trump urat az amerikai Capitoliumban történt zavargásokról szóló posztjai miatt, „hiba volt, mert az ország nagy részét elidegenítette, és nem is hozta meg azt a kívánt eredményt, hogy megfossza hangjától Donald Trumpot”.

Musk szerint a lépés erkölcsileg helytelen és ostoba volt, és az ehhez hasonló általános tiltások csak aláásták a Twitterbe vetett bizalmat.

A befektető megjegyzései arra utalnak, hogy Musk átfogó változtatásokat hajthat végre a közösségi oldal működésében, amikor nagyjából hat hónapon belül átveszi az irányítást a vállalat felett.

A milliárdos, aki a Tesla elektromos autógyártót és a SpaceX rakétatársaságot is vezeti, „a szólásszabadság abszolutistájának” nevezte magát, és elmondta: elégedetlen azzal, ahogyan a Twitter szabályozza, mit lehet és mit nem lehet online közzétenni.

Az 50 éves Musk a konferencián többnyire általánosságban beszélt, és nem nevesítette azokat a Twitter-fiókokat, amelyeket érinthetnek a változások.

Az üzletember a szólásszabadságot „egy működő demokrácia alapkövének” nevezte, és azt hangsúlyozta: szeretné, ha az emberek nagyobb irányítást nyerhetnének saját közösségi médiafelületeik felett.

photo_camera Fotó: Twitter

Trump korábban jelöltként, majd elnökként is legfontosabb kommunikációs csatornájaként használta a Twittert, ahol 88 millió követője volt, de a mainstream média kereszttüzébe került, miután kifejezetten uszító hangulatú posztokat közölt, elsősorban a bevándorlást érintő politikai ügyekben.

2021 januárjában a Twitter a Facebookkal és más platformokkal együtt megtiltotta Trumpnak, hogy az amerikai Capitolium épülete elleni támadás nyomán posztokat tegyen közzé. A Twitter akkor azt nyilatkozta, hogy az elnök megsértette az irányelveket, és kockáztatta, hogy erőszakot szít támogatói között. A Facebook hasonló okokból tiltotta le Trumpot, aki azóta Truth Social néven saját közösségi oldalt indított.

Az azóta leváltott elnök nem válaszolt a New York Times megkeresésre, de áprilisban még azt nyilatkozta: akkor sem tervezi, hogy visszatér a platformra, ha Musk megvásárolja a Twittert, és megváltoztatja a közösségi oldal szabályait. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.