Zelenszkij megköszönte a 40 milliárd dolláros amerikai segélycsomagot, Medvegyev szerint az USA proxyháborút folytat

háború
2022 május 11., 13:10
comments 14

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott Nancy Pelosinak, az amerikai képviselőház elnökének és a képviselőknek, hogy jóváhagyták azt a törvényjavaslatot, mely szerint az Egyesült Államok 40 milliárd dollár értékű segélyt szállít Ukrajnának. A képviselőház kedd este 368-57 arányban szavazta meg a törvényjavaslatot, az 57 "nem” szavazat a republikánus képviselőktől érkezett. Az intézkedést a Szenátusnak is el kell fogadnia, mielőtt azt az elnök, Joe Biden aláírhatná. Biden amúgy 33 milliárd dollár támogatást kért, ezt fejelte meg a képviselőház további hét milliárddal.

link Forrás

Eközben Dmitrij Medvegyev, volt orosz elnök azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy "proxyháborút" folytat Oroszország ellen.

Medvegyev a Telegramon közzétett levelében azt mondta, hogy az Egyesült Államok gazdasága szenvedni fog, és hogy a képviselőház által kedden elfogadott törvényjavaslat "súlyos vereséget akar mérni országunkra, és korlátozni akarja gazdasági fejlődését és politikai befolyását a világban".

A Reuters jelentése szerint Medvegyev azt is mondta, hogy "ez nem fog működni.”

Medvegyev, amióta 2020 januárjában lemondott miniszterelnöki posztjáról, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, Vlagyimir Putyin hűséges támogatója. Az amerikai üzemanyag és élelmiszerek áremelkedését az általa "oroszgyűlölőnek" nevezett amerikai hatóságoknak tulajdonította.

Szintén a Telegramon Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma elnöke azzal vádolta Washingtont, hogy a segélycsomagot Ukrajna "eladósítására" használja fel, és hogy fizetés helyett az ország gabonatartalékait sajátítja ki.

"Washington holodomort akar Ukrajnában" - írta, utalva az 1930-as évek éhínségre, ami több millió ukrán halálát okozta, amikor az ország a Joszif Sztálin vezette Szovjetunió része volt. (The Guardian 1, 2)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.