Finnország csütörtökön jelentheti be csatlakozását a NATO-hoz

külföld
2022 május 12., 6:09
comments 1

Hosszú tárgyalások után Finnország csütörtökön várhatóan bejelenti, hogy csatlakozik a NATO-hoz, majd nem sokkal utána Svédország is csatlakozhat az orosz-ukrán háború következményeként, nyilatkozta öt diplomata és képviselő.

Értesüléseik szerint a NATO-szövetségesek arra számítanak, hogy Finnország és Svédország gyorsan megkapja a tagságot.

Moszkva többször óva intette a két országot a csatlakozástól, Putyin pedig „súlyos katonai és politikai következményekkel” fenyegetőzött.

A NATO-csatlakozásuk előtt Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán megígérte, hogy megvédi Svédországot és Finnországot a lehetséges orosz fenyegetésekkel szemben, amikor elutazott a két országba, hogy aláírja a kölcsönös biztonsági megállapodásokat.

Arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha Finnország provokálná a NATO-csatlakozásával Oroszországot, Sauli Niinistö finn elnök azt felelte, hogy Putyin nézzen tükörbe, mivel ő okozta ezt.

photo_camera Boris Johnson brit miniszterelnök és Sauli Niinisto finn elnök. Fotó: FRANK AUGSTEIN/AFP

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt