Finnország csütörtökön jelentheti be csatlakozását a NATO-hoz

külföld
2022 május 12., 06:09
comments 1

Hosszú tárgyalások után Finnország csütörtökön várhatóan bejelenti, hogy csatlakozik a NATO-hoz, majd nem sokkal utána Svédország is csatlakozhat az orosz-ukrán háború következményeként, nyilatkozta öt diplomata és képviselő.

Értesüléseik szerint a NATO-szövetségesek arra számítanak, hogy Finnország és Svédország gyorsan megkapja a tagságot.

Moszkva többször óva intette a két országot a csatlakozástól, Putyin pedig „súlyos katonai és politikai következményekkel” fenyegetőzött.

A NATO-csatlakozásuk előtt Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán megígérte, hogy megvédi Svédországot és Finnországot a lehetséges orosz fenyegetésekkel szemben, amikor elutazott a két országba, hogy aláírja a kölcsönös biztonsági megállapodásokat.

Arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha Finnország provokálná a NATO-csatlakozásával Oroszországot, Sauli Niinistö finn elnök azt felelte, hogy Putyin nézzen tükörbe, mivel ő okozta ezt.

photo_camera Boris Johnson brit miniszterelnök és Sauli Niinisto finn elnök. Fotó: FRANK AUGSTEIN/AFP

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.