Nem a te világod a punnyadós nyaralás? Akkor Stájerország szíve csak rád vár!

hirdetés
2022 május 12., 08:37
ad

Lélegzetelállító kilátás, elképesztően friss levegő, vad vizek, vízesések, kalandos túraútvonalak, gyerekbarát helyek és programok, és végre egy kis nyugi - aki így képzeli el a nyaralását, annak tökéletes választás Ausztria Schladming-Dachstein régiója Stájerország közepén. Az alapvetően síterepeiről ismert területen gyakorlatilag mindenki megtalálhatja a számára legkellemesebb kikapcsolódási formát, akár barátokkal utazik, akár párban, akár gyerekekkel.

A régió, ami régóta a helyiek vendégszeretetéről ismert, az elmúlt évtizedekben elképesztő fejlődésen ment keresztül. Szerencsére ezt nem úgy kell érteni, hogy kivágtak minden fát, hogy több hely legyen a szállodáknak, hanem elérhetőbbé tették az alpesi táj természeti kincseit. Összesen több mint ezer kilométer hosszú túraútvonalon lehet kirándulni, ugyanennyin hegyikerékpározni, 22 helyen drótköteles, biztosított mászótúrára mehetünk, de akár golfozhatunk is.

photo_camera Junior Trails Reiteralm, © Gerald Gründwald

A túraútvonalak nemcsak az alpesi táj szépségei miatt különlegesek, ennél jóval többet kínálnak. A vad vizek rajongói például meg fognak őrülni a Wilde Wasser útvonalért. A 14 és fél kilométer viszonylag könnyen teljesíthető, alpesi legelőkön, függőhídon, vaslétrákon keresztül juthatunk el a lélegzetelállító Riesach vízeséshez, ami Stájerország legmagasabb vízesése - 140 méter magasból szakad a mélybe a víz a völgybe.

Felső-Stájerország északnyugati részén, a Ramsau fennsíkon, 1000 m és 3000 m közötti tengerszint feletti magasságban található az egyik legnépszerűbb hegyi út, ahol hegymászó túrákon vehetünk részt, ráadásul vannak köztük olyanok, amiken gyerekek is részt vehetnek. A drótköteles mászóutak nagyon népszerűek errefelé, a Keleti-Alpok legrégebbi via ferratája Randkluft néven ismert, és a Dachstein hegymasszívum legmagasabb pontjára, a Hoher Dachsteinre vezet. Ez egyben Felső-Ausztria és Stájerország legmagasabb pontja a maga 2995 méterével. Két másik népszerű útvonallal kombinálva összesen 1200 méteres, függőleges emelkedő túrán tehetjük próbára erőnket.

Schladming régióban a legtöbb szálláshoz jár a Sommercard, ezzel rengeteg látnivalót nézhetünk meg ingyen, de sok helyütt a felvonó is ingyenes vele.

photo_camera © Tourismusverband Schladming-Dachstein / Mathäus Gartner

Gyerekekkel, akár babakocsival is felkereshetjük Planait, ami egy alapvetően síterepeiről ismert terület. Kabinos felvonóval lehet feljutni oda, van downhill és mountain bike pálya, a kevésbé kalandos kedvűeket pedig laza panorámaút várja, a Panoramaweg, ez a Planai csúcsát kerüli meg. Innen valóban páratlan a kilátás. Akik a síelésért vannak oda, itt meglátogathatják a helyi símúzeumot is.

A nyár azért itt is nyár, és ha már nagyon meleg van, kellemesen friss vizű tavakban hűthetjük le magunkat. A Putterer tó például nagyszerű választás családoknak is: a hegyek ölelésében fekvő tónak nemcsak a vízminősége kiváló, de a gyerekek külön kismedencében fürödhetnek, a merészebb fiatalok pedig ugrótoronyból vethetik magukat a vízbe.

A rengeteg mozgástól megéhezett túrázókat a régió kedvelt konyhájának különlegességei várják a nap végén. Az ételek nemcsak az elkészítési módjuk miatt olyan finomak, hanem mert helyi alapanyagokból készülnek.

photo_camera Ritzingerhütte, Viehbergalm © Schladming-Dachstein / Gerald Grünwald

A tápláló fogások mellett könnyed ínyencfalatokat is kínálnak. Nem nehéz belátni, hogy az itt legelő juhok teje, a bárányok húsa mennyivel finomabb, mint szerencsétlenebb sorsú társaiké, de érdemes megkóstolni a vadhúst is. Persze kihagyhatatlan az itt készült császármorzsa friss áfonyával. Azokat, akik kimondottan kulináris élményre vágynak, májustól július végéig várják a gasztroesemények, helyi vásárok.

Aki szeretné megnézni, hogy festenek éppen a fent említett területek, webkamerán keresztül ezen a linken bármikor megteheti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.