A Holdról származó talajban sikerült növényt termeszteniük amerikai tudósoknak

TUDOMÁNY
2022 május 13., 19:12
comments 2

Amerikai kutatóknak először sikerült a Holdról származó talajmintában növényt termeszteniük.

A Floridai Egyetem kutatói az 1969-72-es Apollo-küldetések során gyűjtött holdi port használtak, zsázsát ültettek bele. A magok két nap után kihajtottak, és a hatodik napig hasonlóan növekedtek, mint a földi talajba ültetett hajtások. Ekkor viszont fejlődésük lelassult, elsatnyultak.

A kutatók szerint viszont ennek ellenére tudományos áttörésről van szó.

Bill Nelson Nasa-vezér szerint az eredmény a hosszútávú terveik szempontjából fontos: a mélyűri expedíciók megvalósításához szükségük lesz arra, hogy a Hold és a Mars talaján táplálékot tudjanak termeszteni az űrhajósaiknak.

A további kutatások számára az egyik kihívást az jelenti, hogy nem áll rendelkezésre túl sok talajminta, amivel kísérletezni lehet. A Nasa űrhajósai az Apollo-küldetések során 382 kilogrammnyi kőzet-, talaj- és pormintát hoztak a Földre, ebből növényenként 1 gramm földet kaptak a floridai tudósok a kísérlethez.

A Nasa 2025-ben tervez legközelebb embereket küldeni a Holdra. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.