Biztonsági kamerák vették föl, ahogy orosz katonák civileket ölnek Kijev mellett

május 13., péntek 5:04
14

Több biztonsági kamera is fölvette, ahogy az orosz különleges erők katonái megölnek egy 65 éves, fegyvertelen biztonsági őrt és a főnökét, majd kifosztanak egy boltot Kijev mellett. A felvételek, amelyekről a BBC készített riportot, még viszonylag az orosz-ukrán háború elején készültek, amikor az orosz Specnaz katonák az ukrán főváros ostromára készültek.

A felvételeken az látszik, ahogy az oroszok fegyverrel a kezükben megpróbálnak betörni egy kapun, majd ezt abbahagyják, amikor megjelenik Leonyid, a biztonsági őr. A katonák beszélgetnek Leonyiddal és főnökével, aki szintén megjelenik a kerítésnél, még egy cigit is elszívnak együtt, majd a katonák hátat fordítanak és elindulnak arra, amerről jöttek. A fegyvertelen ukrán civilek hasonlóan tesznek, mire két orosz katona megfordul, visszaszalad a kerítéshez és hátulról rálő a két férfira. Leonyid megsérül, de sikerül elmenekülnie, a főnöke rögtön meghal.

A 65 éves nyugdíjas biztonsági őr ezek után visszamenekült az őrbódéjába, ahol először igyekezett valamennyire ellátni a sebeit, majd felhívta egy barátját, hogy elmondja, mi történt. A barát, Vaszil a BBC-nek elmondta, Leonyid nagyon riadtnak tűnt a telefonban, azt mondta, mindene fáj, és nagyon rosszul érzi magát. Vaszil értesítette a helyi ukrán védelmi erőket, amelynek pár önkéntese meg is jelent a helyszínen, de látták, hogy az oroszok túlerőben vannak, ezért várniuk kellett. Próbálták telefonon tartani a lelket a súlyosan sérült Leonyidban, de ő közben elvérzett.

Ezalatt az orosz katonák, akik a helyszínre egy lopott kisbusszal érkeztek, amelynek oldalára fekete festékkel fölfestették az orosz ejtőernyősök ismert V jelzését, nagyon jól érezték magukat. Betörtek a bicikliboltba, amire Leonyid vigyázott, az igazgató irodájában találtak pár üveg whiskyt, iszogattak. A bulit csak az rontotta el kicsit, amikor rájöttek, hogy az irodában is van egy kamera, amit egy kalasnyikov tusával levertek. Leonyid a barátjának arról beszélt telefonon halála előtt, hogy a katonák azt mondták, ők nem ölnek civileket, mielőtt hátba lőtték volna.

Kijev régió rendőrfőnöke a BBC-nek azt mondta, hogy 37 civil holttestét találták meg a fővárosba vezető úton, miután az orosz csapatok visszavonultak, mind a 37 embert lelőtték.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt