Háborús bűnök miatt indult eljárás Ukrajnában egy orosz katona ellen

május 13., péntek 16:51

Előzetes meghallgatást tartott az ukrán bíróság az első olyan ügyben, ahol háborús bűnök gyanúját vizsgálják. Egy orosz katonát vádolnak egy 62 éves civil meggyilkolásával, írja a Reuters. Az ügy szimbolikus jelentőségű: Kijev civilekkel szembeni brutalitással vádolja Oroszországot, és közölte, hogy több mint tízezer lehetséges háborús bűnt azonosított. Oroszország tagadja, hogy valaha is civileket célozott volna.

Az előzetes meghallgatáson kiderült, a vádlott Vadim Shishimarin az oroszországi Irkutszk régióban született, és mindössze 21 éves. A bíróság május 18-án ül össze legközelebb, ha elítélik, életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

A főügyészség közleménye szerint a vádlott és négy másik orosz katona az ukrán erők elől menekültek egy lopott autóval, egy faluba érve megláttak egy telefonáló biciklistát. A vádlottat egy másik katona arra utasította, hogy ölje meg a fegyvertelen civilt, nehogy az beszámoljon róluk az ukrán katonáknak, erre Shoshomarin lelőtte a biciklistát.

Andrij Szinjuk államügyész a Reutersnek elmondta, hogy a katona végül „feladta magát”. Szinjuk a meghallgatás után azt mondta, hogy „Ma ez az első eset. De hamarosan sok ilyen eset lesz.”

Az ukránoknak kevés a tapasztalata az ilyen bűnökkel szembeni eljárásban, az Országgyűlés csak tavaly fogadta el a nemzetközi gyakorlatnak is megfelelő jogkeretet biztosító törvényt.

Frissítés: Jaroszlav Uscsapiviszkij ügyész az Ukrainska Pravdanak nyilatkozta, hogy - bár bíróság előtt még nem vallott - a nyomozás során Shishimarin elismerte bűnösségét, megbánta bűnét és együttműködött a hatóságokkal. Az ügyész szerint nem csak a vádlott szavai, hanem szakértői elemzések és tanúk vallomásai is igazolják a bűnösségét.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt