Erdogan: Nem az van, hogy Törökország bezárná az ajtót Finnország és Svédország előtt

május 14., szombat 13:43
5

Ibrahim Kalin szóvivő, aki a török elnök külpolitikai főtanácsadója is, azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy nem ellenzik teljesen Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz, csak szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy ez Törökország nemzetbiztonságára nézve rizikós ügy.

Erdogan meglepte a NATO-tagokat és a tagságot kérő két északi országot azzal, hogy pénteken azt mondta, Törökország nem támogathatja a szövetség bővítését, mert Finnország és Svédország „sok terrorista szervezetnek ad otthont” - írja a hírügynökség.

A NATO-hoz csatlakozni kívánó országoknak szükségük van a katonai szövetség tagjainak egyhangú támogatására. Az Egyesült Államok és más tagállamok megpróbálták tisztázni Ankara álláspontját.

Stockholm várhatóan követi Helsinki példáját, és már hétfőn kérheti felvételét a 30 országot tömörítő katonai szövetségbe.

Kalin azonban azt mondta, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) - amit Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorszervezetnek minősített - Európában gyűjt és toboroz, és jelenléte különösen Svédországban „erős, nyílt és elismert”. Törökország azt szeretné, ha megszüntetnék a PKK minden tevékenységének engedélyezését az országban.

„A NATO-tagság mindig egy folyamat. Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok. De ez az első pont, amit az összes szövetséges és a svéd hatóságok figyelmébe akarunk ajánlani” - mondta Kalin.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt