2022 május 14., 05:21

Zelenszkij: Megpróbáljuk megmenteni minden emberünket Mariupolban és Azovstalban

„Nagyon nehéz tárgyalások” zajlanak a Mariupolban és az Azovstal gyárban rekedtek evakuálásának következő szakaszáról - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi, szokásos esti beszédében.

„Nem adjuk fel, hogy megpróbáljuk megmenteni minden emberünket Mariupolban és Azovstalban. Jelenleg nagyon nehéz tárgyalások folynak az evakuálási misszió következő szakaszáról,a súlyos sebesültek és az őket ápolók kimentéséről” - mondta az elnök. „Nagyon sok emberről van szó. Természetesen mindent megteszünk azért, hogy mindenkit, minden egyes védőnket kimentsük. A világ valamennyi befolyásos közvetítője részt vett már az erről szóló tárgyalásokon”.

Az orosz hadsereg nagy erőkkel bombázza az acélgyárat, ahol a katonák közül vélhetően sokan megsebesültek. A nemrégiben evakuáltak pokoli körülményekről számoltak be.

Zelenszkij arra is figyelmeztetett, hogy a háború és az ukrán kikötők orosz blokádja „óriási élelmiszerválságot idéz elő”. Az ukrán elnök azt mondta, Oroszország csaknem 27 ezer katonát vesztett, „köztük sok fiatal sorkatonát".

Volomidir Zelenszkij 2022. május 8-án a Justin Trudeau-val közösen tartott sajtótájékoztatón Kijevben.
photo_camera Volomidir Zelenszkij 2022. május 8-án a Justin Trudeau-val közösen tartott sajtótájékoztatón Kijevben. Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP