Nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődik ma Észtországban

háború
2022 május 16., 06:16
comments 5

A történelmi léptékű, Hedgehog fedőnevű hadgyakorlaton 14 ország 15 000 katonája vesz részt, köztük Finnország és Svédország is, melyek várhatóan hamarosan csatlakoznak a katonai szövetségjez. Ez az egyik legnagyobb katonai gyakorlat az országban 1991 óta.

Ezenkívül is tart a NATO hadgyakorlatokat: a Defender Europe és a Swift Response fedőnevű műveletekben 20 ország 18 000 katonája vesz majd részt Lengyelországban és nyolc másik országban. Litvániában egy másik, Iron Wolf kódnevű gyakorlaton 3000 szövetséges katona és 1000 jármű vesz részt.

A gyakorlatokat jóval azelőtt tervezték, hogy Oroszország megkezdte volna ukrajnai invázióját. A háború miatt a hadgyakorlatoknak szimbolikus jelentőségük van a balti államok számára, mert azt hivatottak tesztelni, hogy képesek lennének-e reagálni az ellenséges erők hasonló inváziójára.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.