A Hezbollah és szövetségesei elvesztették parlamenti többségüket a libanoni választáson

külföld
2022 május 17., 10:17

A szavazatok összeszámlálása után eldőlt, hogy az általános választáson az Irán által támogatott Hezbollah és szövetségesei elvesztették többségüket a libanoni parlamentben – írja a Reuters. Ez súlyos csapás a fegyveres csoportra nézve, és a libanoni uralkodó elit iránti haragot tükrözi. A síita muszlim mozgalom és a fegyverbirtoklást támogató frakciók a vasárnapi választásokon 62-t szereztek meg a parlament 128 mandátumából. Ezzel megfordult a 2018-as eredmény, amikor 71 mandátummal többségbe kerültek.

photo_camera Szavazatszámlálás Bejrútban, 2022. május 15-én. Fotó: FADEL ITANI/NurPhoto via AFP

A gazdasági összeomlás és a 2020-as bejrúti kikötőrobbanás óta megtartott első választásokon az új, reformszemléletű politikusok 12 mandátumot szereztek, ami váratlan áttörés a régóta ugyanazon csoportok által uralt rendszerben.

A Hezbollah ellenfelei, köztük a szaúdiakkal szövetséges Libanoni Erők – egy keresztény frakció – teret hódítottak, és állításuk szerint már előzik a Hezbollah-szövetséges Szabad Hazafias Mozgalmat (FPM) Libanon legnagyobb keresztény pártjaként. Szintén meglepő eredmény volt, hogy egy politikai újonc verte meg a Hezbollah-szövetséges drúz politikust, Talal Arszlant, Libanon egyik legrégebbi politikai dinasztiájának örökösét. De elvesztette mandátumát a Hezbollah több más prominens szövetségese is, például Fajszál Karami szunnita muzulmán politikust.

Az eredmények következményeként a parlament több táborra szakadt, de egyiknek sincs többsége, ami politikai bénultsághoz és feszültséghez vezethet. Ez pedig késleltetheti azokat a reformokat, amelyekre nagy szükség lenne Libanonban a gazdasági összeomlásból való kilábaláshoz.

Ez a választási eredmény megnyithatja az utat Szaúd-Arábia előtt, hogy újra megerősítse befolyását egy olyan országban, amely régóta a Teheránnal való regionális rivalizálás színtere.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt