A következő hónapokban jöhet a két számjegyű infláció az MNB alelnöke szerint

május 17., kedd 11:11
25

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás a Portfolio konferenciáján beszélt kedd délelőtt, és hvg.hu beszámolója szerint itt mondta el, hogy ha a fogyasztói árindexből kivesszük a hatósági áras termékeket, akkor három-négyszeres átárazásokat látni a megszokotthoz képest az első négy hónapban. Nem látszik, hogy a folyamat csillapodna, egyértelműen felszálló ágában van még az infláció itthon.

Mint mondta, változatlanul van érdemi költségnyomás a rendszerben, illetve vannak még olyan árnyomások, melyek egyelőre nem is realizálódtak.

Magyarországon sem elkerülhető, hogy két számjegyű tartományba emelkedjen az infláció a következő hónapokban

– mondta el Virág.

Elmondta azt is, hogy a magyar gazdaságban éves szinten a 4 százalékos vagy afölötti dinamika is benne van, és ha nem jönnek újabb lezárások, akkor az európai növekedés rangos élmezőnyében végezhetünk. Mint mondta, az infláció szerinte a harmadik negyedév végéig várhatóan éves átlagban 9 és 10 százalék között alakulhat, amivel az európai középmezőnyben leszünk.

Inflációs fordulatot az év második felére vár, de az szerinte lassú lesz. Sok múlik nagyon a globális folyamatokon, de van mit tenni itthon is az MNB alelnöke szerint, aki

  • szigorú monetáris politikát,
  • fegyelmezett költségvetési politikát,
  • a piaci verseny erősítését azokban a szektorokban, ahol ez most nem jellemző
  • és egyéni szinten kooperatív magatartást szeretne.

Ehhez pedig középtávon fenntartható növekedési reformok kellenek. Az MNB a maga részéről folytatni fogja szigorú monetáris politikáját, azaz várhatóan további kamatemelésekre lehet számítani, de fokozatosan, apróbb lépésekben.

Virág arra számít, hogy szigorodnak majd a hitelezés feltételei. Kitért arra is, hogy óriási eredménye a 2010 utáni időszaknak a lakossági megtakarítások emelkedése, ezt meg kell őrizni a továbbiakban is.

Megtakarítani, megtakarítani, megtakarítani!

– mondta el ezzel kapcsolatban Virág, aki figyelmeztetett arra is, hogy a lakossági megtakarítások egynegyede semmiféle inflációs védelemmel nem rendelkezik, így ezeknek a védelmét is meg kell keresni a bankok kínálatában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt