Koronavírus-számok Magyarországon 6/29/2022
Elhunytak + 21 Σ 46 647
Kórházban + 36 Σ 233
Fertőzöttek + 3 042 Σ 1 928 125
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak + 420 Σ 6 411 804
A legújabb trendek

Az USA-ban engedélyezték a Pfizer-BioNTech emlékeztető oltást az 5 és 11 év közöttieknek

május 17., kedd 18:32

Az USA szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) engedélyezte a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni emlékeztető oltás alkalmazását az 5 és 11 év közötti korosztály számára.

A Pfizer múlt havi adatai szerint 36-szor több – az omikron variáns semlegesítésére képes – antitestet termelt a szervezete annak a gyereknek, aki megkapta a harmadik oltást, mint annak az 5 és 11 év közötti fiatalnak, aki csak két oltást kapott. „Ezek az adatok is megerősítik a vakcina harmadik dózisának jelentőségét a vírus elleni magas szintű védelem fenntartásában ebben a korcsoportban” – írta a cég. A Pfizer szerint a fiatalok „jól tolerálták” a vakcinát és nem tapasztaltak esetükben biztonsági kockázatokat.

Oltáshoz előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. május 17-én. Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Annak ellenére, hogy az egészségügyi szakemberek többször is felhívták a figyelmet az emlékeztető oltások beadásának fontosságára, sokan közölük úgy gondolják, hogy kevés szülő él majd a mostani lehetőséggel. Ezt támasztja alá az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közelmúltban közölt adata is, ami szerint az 5 és 11 év közötti gyerekek csak 28 százaléka kapta meg az első két oltást.

Bár a statisztikák szerint a Covid-19 kevésbé okoz súlyos megbetegedéseket a gyerekeknél, náluk is előfordulhatnak súlyos esetek, sőt halálesetek is. Az Amerikai Gyerekorvosok Akadémiájának (AAP) adatai szerint a gyerekeknél előforduló, koronavírushoz köthető megbetegedések 0,1-1,5 százaléka vezetett kórházi kezeléshez.

„Az adatok ugyan azt mutatják, hogy a Covid-19 általában kevésbé súlyos a gyerekeknél, mint a felnőtteknél, az omikronhullám miatt több gyerek is megbetegedett és kórházba került, illetve hosszabb távú hatások is jelentkeztek náluk” – közölte Robert Califf, az FDA egyik biztosa. Califf szerint a védőoltás továbbra is a leghatékonyabb módja a koronavírus elleni küzdelemnek.

Az 5 év alatti gyerekek oltása továbbra sem engedélyezett az USA-ban. Mindez júniusban változhat, ugyanis az FDA tanácsadó bizottsága akkor tárgyal majd a legfiatalabb gyerekek esetleges oltásának engedélyezéséről.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) azt jelentette, hogy a szövetségi kormányzat lehetővé teszi, hogy minden egyes amerikai háztartás ingyen megrendelhessen egy, otthoni öntesztelésre alkalmas gyorstesztet. A gyorstesztet kormányzati honlapon lehet rendelni, és a posta szállítja ki. Az elmúlt két hétben megnőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma, és emelkedett a kórházi kezelésre szoruló betegek lélekszáma is. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt