Egyetlen napra elegendő benzintartalékja maradt Srí Lankának

külföld
2022 május 17., 5:17

Srí Lanka frissen kinevezett miniszterelnöke, a 73 éves Ranil Vikremeszinghe tévébeszédében közölte a szigetország lakóival, hogy az ország egyetlen napra elegendő üzemanyag-tartalékkal rendelkezik, írja a BBC. Az országnak 70 éve nem kellett szembenéznie annyira súlyos gazdasági válsággal, mint ami jelenleg pusztít, és a miniszterelnök szerint azonnal szükségük van 75 millió dollárra, hogy a következő pár napban be tudják szerezni a legszükségesebb importárukat.

photo_camera Autósok várnak a benzinkútnál május 16-án Fotó: PRADEEP DAMBARAGE/NurPhoto via AFP

Bejelentette azt is, hogy ugyan ellenérzései vannak ezzel kapcsolatban, de a jegybank több pénzt fog nyomtatni, hogy kifizethessék az állami béreket, és hogy privatizálhassák az állami Sri Lankan Airlines légitársaságot.

A szigetország gazdasága rendkívül mély válságba került: a járvány miatt összeomlott a turizmus, majd jöttek az emelkedő energiaárak, miközben a kormány adócsökkentéseket vezetett be, melyektől lecsökkent a költségvetési tartalék. Az elszabaduló infláció és a külföldi deviza hiánya miatt pedig már alapvető gyógyszerek, az üzemanyag és egyéb fontos termékek beszerzése sem nagyon lehetséges.

A fővárosban, Colombóban hosszú sorokat jelentettek a benzinkutak elől, miközben Vikremeszinghe arról beszélt a tévében, hogy egyetlen napra elegendő üzemanyag-tartalékuk van, és a következő pár hónap a legnehezebb lesz életük során. A csütörtökön kinevezett veterán politikus már ötször vezette korábban a szigetország kormányát, és látott okot azért a reményre is. a következő napokban Indiától várnak üzemanyag-készleteket és a hitelkeret megnyitását is.

Az elmúlt hónapokban és hetekben jelentős, időnként erőszakos tüntetések zajlottak az országban, melyek az elnök, Gotabaja Radzsapaksza és családja ellen irányultak. A múlt héten az államfő testvére le is mondott a miniszterelnöki posztról, amikor a tüntetőkre kormánypárti szimpatizánsok támadtak, és legalább kilenc ember meghalt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt