Hiperszonikus rakétát tesztelt az amerikai légierő

hadügy
2022 május 17., 09:27

Az amerikai légierő hétfőn közölte, hogy szombaton sikeres tesztet hajtott végre egy hiperszonikus fegyverrel, amely a hangsebesség ötszörösével repül. A tesztet Dél-Kalifornia partjainál végezték, egy B-52-es bombázó lőtte ki a levegőből indított gyorsreagálású fegyvert (ARRW).

photo_camera Fotó: U.S. Defence Ministry / Youtube

„Miután levált a repülőgépről, az ARRW gyorsítórakétája begyulladt, és a várt ideig égett, a hangsebességnél ötször nagyobb hiperszonikus sebességet elérve” - áll a közleményben.

Nemcsak az amerikai hadsereg fejleszt ilyen hiperszonikus fegyvereket, amelyek nagy sebessége és manőverezőképessége megnehezíti a követésüket és kiiktatásukat. Oroszország hiperszonikus rakétákat lőtt ki ukrajnai célpontokra, Kína is tesztelt már hiperszonikus fegyvereket - mondták amerikai katonai tisztviselők. A kínai külügyminisztérium októberben tagadta, hogy fegyverkísérletet hajtott volna végre. Ezenkívül Észak-Korea is egyre gyakrabban kísérletezik ilyenekkel. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt