Hiperszonikus rakétát tesztelt az amerikai légierő

hadügy
2022 május 17., 09:27

Az amerikai légierő hétfőn közölte, hogy szombaton sikeres tesztet hajtott végre egy hiperszonikus fegyverrel, amely a hangsebesség ötszörösével repül. A tesztet Dél-Kalifornia partjainál végezték, egy B-52-es bombázó lőtte ki a levegőből indított gyorsreagálású fegyvert (ARRW).

photo_camera Fotó: U.S. Defence Ministry / Youtube

„Miután levált a repülőgépről, az ARRW gyorsítórakétája begyulladt, és a várt ideig égett, a hangsebességnél ötször nagyobb hiperszonikus sebességet elérve” - áll a közleményben.

Nemcsak az amerikai hadsereg fejleszt ilyen hiperszonikus fegyvereket, amelyek nagy sebessége és manőverezőképessége megnehezíti a követésüket és kiiktatásukat. Oroszország hiperszonikus rakétákat lőtt ki ukrajnai célpontokra, Kína is tesztelt már hiperszonikus fegyvereket - mondták amerikai katonai tisztviselők. A kínai külügyminisztérium októberben tagadta, hogy fegyverkísérletet hajtott volna végre. Ezenkívül Észak-Korea is egyre gyakrabban kísérletezik ilyenekkel. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.