Ismét Digital Health Konferencia Budapesten

hirdetés
2022 május 17., 06:35
ad

Hazánkban harmadik alkalommal kerül megrendezésre 2022. május 30-án a Digital Health Essential konferencia, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma. A hiánypótló konferencián a digitalizációs kihívásokról, és a szükséges szabályzókról értekeznek az előadók és a konferenciabeszélgetéseken részt vevő szakemberek.

Az olyan egészséginformatikai szolgáltatások, mint a Magyarországon is működő EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) megteremtették az alapot az ellátásfókuszú egészségügyről a szolgáltatásközpontú megközelítésre való átálláshoz, emellett a gyógyítási folyamatok, protokollok digitalizálásához - véli Szabó Bálint, az ESZFK Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ vezetője. A szakember úgy látja, a következő időszak feladatai közé elsősorban a meglévő megoldások használatának kiterjesztése, fejlesztése, valamint az új digitális módszerek, eszközök és szolgáltatások kialakítása tartozik. Ez véleménye szerint is hozzájárul majd az egészségügy minőségének és hatékonyságának javításához, az egészségügyi adatokban rejlő potenciál mélyebb kiaknázásához.

photo_camera Fotó: Shutterstock

A digitalizáció mellett szintén nemzetközi tendencia az egészségügyi ellátás értékalapon történő megközelítése, amely a betegek gyógyulása és életminőségük javulása szempontjából a legfontosabb egészségügyi eredmények javítására összpontosít a teljes ellátási ciklus során, de eközben optimalizálja az egészségügyi erőforrások felhasználását, és így a társadalomra rótt költségeket – állítja Lars Dahl Allerup, a dán egészségügyi think-tank, a Rethink Value társalapító-vezérigazgatója. A szakértő a május végén megrendezésre kerülő Digital Health Essential egészségügyi üzleti konferenciára a Roche meghívására érkezik hazánkba, hogy gyakorlati példákon keresztül is bemutassa majd az értékalapú működés alapvető tényezőit és társadalomra gyakorolt lehetséges előnyeit. Ő úgy látja, hogy az egyik legfontosabb tényező, hogy stratégiai együttműködés alakuljon ki az egészségügy döntéshozói, finanszírozói, az ellátási rendszer szakemberei, valamint az iparág többi szereplője között.

Napjainkban már egyetlen szereplő sem vitatja, hogy a jövő eszközei az egészségügyi applikációk, az orvos-beteg kapcsolatot és a diagnosztizálást még magasabb szintre emelni képes innovációk. Nem csak a piaci alapon építkező és gondolkodó vállalkozásoknak, hanem az államnak is érdeke egyre több erőforrást fordítani az egészségügyi informatikai szolgáltatások fejlesztésére. Erre itthon is akadnak jó példák!

A digitalizáció az elkerülhetetlen számos területen, de ehhez új gondolkodásmódra és új eszközökre van szükség többek között a gyógyszerkereskedelemben is - véli Dr. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója. Az értékesítés és logisztika folyamataiban komoly előnyt jelenthetnek a digitális megoldások bevezetése, amelyre már nálunk is akad már példa, de minden értintett számára egyértelmű, hogy van hová fejlődni.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatása révén jött létre például a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben az a Transzlációs Medicina Kutatóközpont (TMKK), amely összefogja a kórház összes kutatási projektjét a Phd-któl a gyógyszeripari és biotech projekteken keresztül a nemzeti kutatási programokig. A TMKK legtöbb tevékenysége szinte kizárólag a virtuális térben zajlik, ahol folyamatalapú és digitalizált kutatási protokollok menedzselik a betegutakat és a szereplők közötti kutatási feladatmegosztást, kommunikációt. A TMKK így kormányzati döntéselőkészítő és -támogató elemzések készítésére is képes - hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója. Az analitikai platformja pedig képes egyedi kutatási igények alapján szinte bármilyen elemzést elvégezni az egyszerű adatleválogatástól a terápiás eljárások költség-hatékonysági modelljeinek megalkotásáig.

A Biogen meghívására Dr. Nagypál Tamás, a Szent Rafael Kórház és Sebestyén Viktor, a Dialóg Kommunikáció képviseletében éppen azt vizsgálják előadásukban, hogyan lehet átültetni a tartalomfogyasztási trendeket az edukációs platformokra.

A konferencia keretében szervezett kerekasztal-beszélgetéseken szintén komoly viták várhatók a digitális egészségügy szerepéről és digitális beteg-digitális orvos hazai igényekről.

Az eseményen részt vevők személyesen vitathatják meg gondolataikat a területen működő nagyvállalatok, a digitális termékeket gyártó vállalkozások képviselőivel, a köz- és magánegészségügy kiválóságaival és az ágazatban tevékenykedő befektetőkkel – így bátran állítható, hogy az első Digital Health Essential egy kihagyhatatlan lehetőség lesz minden érintett, érdeklődő és szakmailag elkötelezett szakember számára.