A katonai vizsgálat szerint nem történt szabálysértés a több tucat áldozattal járó szíriai bombázásban

május 18., szerda 16:46
5

A 2019-es szíriai légicsapást levezénylő katonák nem sértették meg a háború törvényeit, állapította meg egy amerikai katonai vizsgálat.

A vizsgálatot egy, a New York Timesban megjelent cikk miatt indították, amely felhívta a figyelmet az 50-70 áldozatot követelő baghuzi légicsapásra. A cikk szerint az áldozatok jelentős része civil volt, de az ügyet a katonaság eltusolta, a vizsgálatot a légicsapást levezénylő szerv végezte.

A cikk tehát azzal gyanúsította a katonai szervet, hogy az eltitkolta a hadműveletet, a mostani nyomozás során azonban a hatóságok arra jutottak, hogy ez nem igaz. Annyit viszont elmondtak, hogy az ügyben és annak kivizsgálásában sok, több szintű hiányosság volt, ami lassította a jelentés elkészülését.

Az Egyesült Államok vezette többnemzetiségű koalíció elismerte, hogy az Iszlám Állam elleni harcban 2014 óta legalább 1417 civilt öltek meg légicsapásokkal, az Airwars megfigyelőcsoport szerint ez a szám jóval magasabb, valahol nyolc és tizenháromezer között lehet. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt