A lakáspiacot az emelkedő kamatkörnyezet, az infláció és az EU-ban leggyorsabban növekedő építési költségek is sújtják

lakhatás
2022 május 18., 18:41

A lakáspiacot idén az emelkedő kamatkörnyezet, az infláció és a lakásépítés költségeinek növekedése új helyzet elé állítja, azután, hogy 2021-et az otthonteremtési támogatások határozták meg – mondta a Magyar Nemzeti Bank ingatlanpiaci elemzések osztályának vezetője online sajtótájékoztatón.

Winkler Sándor a jegybank legfrissebb lakáspiaci jelentésének bemutatásakor elmondta: tavaly az ingatlan adásvételek száma az előző évhez képest 15 százalékkal nőtt, az idén pedig az év első negyedévében 9,3 százalékos bővülést tapasztaltak éves összevetésben országos szinten.

2021-ben felépült kb. 20 ezer lakás, a lakásállomány éves megújulási aránya 0,44 százalék, ami az EU-ban nagyon alacsony érték. Ráadásul a tavaly átadott új lakások száma csaknem 30 százalékkal elmarad a 2020-as szinttől. Az újlakáskínálat elmarad a kereslettől.

A lakásépítéseket és a kivitelezési szektort jelentősen visszafogja a lakásépítési költségek erőteljes növekedése: tavaly éves szinten az alapanyagok ára 21 százalékkal, a munkaerő-költségek pedig 10 százalékkal nőttek.

A lakásépítési költségek tavaly Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben az uniós országok között, amihez hozzájárult, hogy Magyarországon az EU-tagországok összehasonlításában nagyon magas az építőipar importaránya.

Winkler elmondta, hogy 2021 végén 21 százalékos éves lakásárdrágulást tapasztaltak országos átlagban. Az idén pedig az év első 3 hónapjában országosan 25 százalékra gyorsulhatott az áremelkedés éves nominális üteme.

photo_camera Illusztráció: urfip/444.hu

2021-ben a jelentős lakáspiaci drágulást élénkülő hitelpiac kísérte. Tavaly éves szinten 21 százalékkal nőtt a kihelyezett háztartási hitelek aránya, de ezen belül 40 százalékra nőtt a lakáshitelek aránya. Ez a dinamikus lakáshitelezési aktivitás 2022 első negyedévében is fennmaradt.

A hitelintézetek által kibocsátott hitelek volumene eltolódott az új lakás vásárlása vagy építése céljából felvett hitelek irányába. Winkler szerint ebben jelentős szerepet játszott az MNB által elindított nhp zöld otthon program is: idén márciusra az új lakás vásárlására vagy építésére felvett hiteleken belül a programban nyújtott hitelek aránya 90 százalékra nőtt.

Winkler Sándor szerint a kamatemelések miatt nőnek a piaci alapú lakáshitelek kamatai, de ezek még nem jelennek meg a tényleges ügyfelek által fizetendő kamatlábakban, ami a támogatott hitelek növekvő arányának tudható be.

Szimulációval viszont arra a megállapításra jutottak, hogy magasabb kamatok mellett a lakásárindexeknek alacsonyabb lenne a növekedési üteme, bár csökkenne a tranzakciók száma is, a jegybank számításai szerint főként a befektetési célú vásárlások esnének vissza, a lakhatási célú kereslet csak kis mértékben – mondta az osztályvezető. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.