Dráma: Németország kifogyhat a sörösüvegekből

május 18., szerda 14:04
6

A német sörfőzdék arra figyelmeztetnek, hogy az emelkedő termelési költségek és a teherautó-sofőrök hiánya miatt nyáron hiány alakulhat ki sörösüvegekből.

A helyzet „rendkívül feszült” – mondta a Német Sörgyártó Szövetség vezérigazgatója a Bildnek. Egy iparági szakértő szerint az üvegpalackhiány elsősorban a kis- és közepes sörfőzdéket fogja érinteni.

A sörfőzőknek 80 százalékkal többet kell fizetniük az új üvegekért, mint egy évvel ezelőtt, és a sör ára is nő.

Az észak-rajna-vesztfáliai Veltins Sörfőzde 2022. január 17-én. Illusztráció: Bernd Thissen/dpa via AFP

A hiány egyik oka az energiaárak emelkedése, ami az üvegpalackgyártás árának emelkedését okozza – mondta a Bildnek az üvegipari szóvivő.

Holger Eichele a Német Sörgyártók Szövetségétől azt mondta, a teherautó-sofőrök hiánya megnehezíti az ellátási láncok fenntartását, és emiatt az elmúlt évben az új üvegpalackok ára csaknem megduplázódott. A német sör ára akár 30 százalékkal is nőhet, nagyrészt az energiaárak emelkedése miatt.

A palackhiány valószínűleg a kisebb sörfőzdéket sújtja leginkább, mert jellemzően a nagyobb cégeket látják el először. Eichele szerint a legjobb, amit a németek tehetnek, ha az üvegpalackokat a lehető leggyorsabban visszajuttatják a kiskereskedőknek, és azt tanácsolta a fogyasztóknak, hogy ne „halmozzák fel az üreseket a pincében”.

A Németországban elterjedt üvegpalackokat kis kaució ellenében árusítják, a sörivók pedig várhatóan a következő kör megérkezésekor visszaviszik őket a boltba.

A világ más részein használt dobozok sokkal kevésbé elterjedtek, és sok sörfőzde testre szabott palackokat használ, amiket nehéz kicserélni. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt