Elkaszálta az ellenzék népszavazását az Alkotmánybíróság

POLITIKA
2022 május 18., 09:46
comments 54

Nem lehet népszavazást tartani a Fudan egyetem és az álláskeresési járadék ügyében az Alkotmánybíróság (AB) döntése szerint - közölte az MTI. Az AB honlapján szerdán délelőtt közzétett közlemény szerint a testület alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette a Kúria korábbi két végzését: a Fudan egyetem ügyében nemzetközi szerződés, az álláskeresési járadék ügyében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani.

A két kérdés ez lett volna:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

Karácsony Gergely főpolgármester még tavaly júliusban kezdeményezett népszavazást öt kérdésben, amik közül a Nemzeti Választási Bizottság csak ezt a kettőt engedte át. Mivel a kérdéseket minden létező fórumon megtámadták, csak decemberben indulhatott meg az aláírásgyűjtés, miután a Kúria is jóváhagyta őket. A szükséges 200 ezer aláírás csak január második felében gyűlt össze, így már nem lehetett egyszerre megtartani az országgyűlési választásokkal és a kormány nemváltós népszavazásával.

photo_camera Fotó: FERENC ISZA/AFP

Csakhogy két, névtelenségéhez ragaszkodó állampolgár az Alkotmánybírósághoz fordult a Kúria döntései ellen. Az AB pedig megállapította, hogy a népszavazási kérdéssel hatályon kívül helyezni kért törvény a Kínai Népköztársasággal kötött nemzetközi szerződés végrehajtását célozza, ez pedig tiltott tárgykörbe tartozik.

A másik kérdésben pedig az AB Varga Judit igazságügyi miniszterrel értett egyet, aki szerint az álláskeresési járadék érdemben és számszakilag változtatna a központi költségvetésen, ami szintén tiltott tárgykör a népszavazások esetében.

Az ellenzék legutóbb május 5-én beszélt a népszavazási terveiről, de azok nem arról tanúskodtak, hogy mindenáron meg akarták tartani ezt a népszavazást. Ehelyett törvényjavaslattal vonatták volna vissza a kormánnyal a Fudan Egyetem létrehozásáról szóló törvényt. Emellett pedig egy olyan határozati javaslattal is előrukkoltak, ami arra vonatkozna, hogy az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát emeljék fel 9 hónapra. Szabó Tímea úgy érvelt: ha a kormány valóban spórolni akar, akkor támogatja az összellenzék javaslatait.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.