George Floyd-ügy: felbujtóként elkövetett emberölésben vallotta magát bűnösnek az egyik volt minneapolisi rendőr

május 18., szerda 16:07
1

Felbujtóként elkövetett emberölésben vallotta magát bűnösnek az egyik volt minneapolisi rendőr, akit George Floyd meggyilkolásával vádolnak.

Az állami perben a vádalku részeként Thomas Lane ellen ejtik a másodfokú, nem szándékos gyilkosságban elkövetett bűnpártolás vádját. Lane-t J. Alexander Kuenggel és Tou Thaóval együtt már elítélték szövetségi vádak miatt, mivel szándékosan megsértették Floyd jogait a fekete férfi halálához vezető 2020. májusi letartóztatáskor.

Az állam 3 év börtönt javasol Lane-nek – ami nem éri el az állami büntetéskiszabási irányelveket –, és beleegyezett, hogy szövetségi börtönben töltse le az idejét. Még nem szabtak ki rá büntetést a szövetségi ügyben.

Thomas Kiernan Lane 2020. június 29-én. Fotó: Kerem Yucel/AFP

Keith Ellison főügyész, akinek a hivatala eljárást indított az ügyben, azt mondta, örül, hogy Lane vállalta a felelősséget a Floyd halálában játszott szerepéért. „Az, hogy elismeri, valami rosszat tett, fontos lépés a Floyd család, közösségünk és a nemzet sebeinek begyógyítása felé” – mondta Ellison, aki szerint „bár az elszámoltathatóság nem igazságszolgáltatás, ez egy jelentős pillanat ebben az ügyben, és egy szükséges állásfoglalás az igazságszolgáltatáshoz vezető további utunk során”.

Sem Lane, sem az ügyvédje, Earl Gray nem nyilatkoztak. Lane-t nem vették őrizetbe. A tervek szerint Lane-t szeptember 21-én ítélhetik el az állami perben.

Derek Chauvin, aki 8 percig térdelt George Floyd nyakán, mielőtt meghalt a fekete férfi, egy évvel ezelőtt 22,5 év börtönt kapott. (AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt