Navracsics szerint van abban rutinja, hogy gyorsan megállapodásra jusson a forrásokról az EU-s intézményekkel

POLITIKA
május 18., 12:20
comments 7

A 2014-2019 között uniós biztosként dolgozó Navracsics Tibor most területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős, tárca nélküli miniszterként tér vissza a kormányzati munka élvonalába. Mint mondta, a két területet szorosan együtt fogja kezelni, ezenkívül a 2027-ben lejáró költségvetési időszak utánra is szeretne már készülni.

A legszükségesebbnek a két függőben lévő, a fejlesztési ciklusra vonatkozó partnerségi megállapodás, illetve a helyreállítási alapról szóló megállapodás aláírását tartja az EU-val, célja, hogy ez év végéig megtörténjen. Arra hivatkozott, hogy „van ebben rutinja”.

Az Európai ügyek bizottságának szerdai meghallgatásán igyekezett rendkívüli kompromisszumkészségét és uniós rutinját hangsúlyozni. Államtitkárként az uniós fejlesztéspolitika területével Ágostházy Szabolcs, a területfejlesztési területtel pedig Mayer Gábor foglalkozik majd, parlamenti államtitkára Latorcai Csaba lesz.

photo_camera Navracsics Tibor miniszteri meghallgatása az Országgyűlés Európai ügyek bizottságában, 2022. május 18.-án. Fotó: Németh Dániel/444

Több bizottsági tag érdeklődött a vitás kérdések miatt elhúzódó tárgyalásokról, Navracsics szerint folyamatos az egyeztetés az unióval mindkét ügyben. Ő az unió politikai jellegű aggályait és bizalmatlanságát az EU és Magyarország elmúlt tíz évnyi konfliktusainak tudja be, és úgy véli, el kell kezdeni visszaépíteni a bizalmat. Úgy fogalmazott, akar megoldást találni, ehhez a stratégiát az egyes uniós intézményekhez - EP, Európai Bizottság, Európai Tanács - kell szabni.

Navracsics azt mondta, ő elsősorban nem pártpolitikai munkaként szemléli a feladatkörét, és ez igaz az uniós kapcsolattartásra is.

Nem világnézeti és ideológiai vitákra akar koncentrálni, hanem a források megszerzésére. Balassa Péter azt kérdezte tőle, támadó vagy védekező taktikát fog folytatni az EU intézményeivel szemben, erre a miniszter azt válaszolta, rugalmas lesz a hozzáállása, és a cél, a megegyezés érdekében mindent meg fog tenni, hiszen annak csak akkor van értelme, ha mindenki megtalálja benne a számítását.

Jó kompromisszumokat akar kötni, hiszen a magyar nemzeti érdek egyben uniós érdek is.

Beszélt arról, hogy egyszerűbbé és átláthatóbbá szeretnék tenni a források lehívásának rendszerét, racionalizálnák azt, és kiküszöbölnék a párhuzamosságokat, épp ezért az Irányító Hatóságok a Miniszterelnökséghez kerülnek. Több képviselő is a pénzek nehézkes lehívásáról kérdezte, Navracsics szerint a probléma az új rendszerrel megoldódik.

photo_camera Navracsics Tibor miniszteri meghallgatása az Országgyűlés Európai ügyek bizottságában, 2022. május 18.-án. Tőle balra parlamenti államtitkára, Latorcai Csaba. Fotó: Németh Dániel/444

A területi régiók közti különbségeket szerinte csak differenciált, az egyes régiók igényeit szem előtt tartó, szofisztikált stratégiával lehet felszámolni, de ebben is az a cél, hogy közel kerüljünk az EU-s átlaghoz.

Gy. Németh Erzsébet konkrét választ kért arról, kíván-e tenni azért, hogy hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, Navracsics azt mondta, a csatlakozás semmilyen megállapodásnak nem kritériuma, és ezt az országgyűlés joga eldönteni. Tehát a miniszter nem válaszolt érdemben, ahogy az EU által emelt jogállamisági kifogásokról és a magyar kormány által nem teljesített feltételekről szóló kérdésekre sem.

Gy. Németh arra is kíváncsi volt, milyen segítséget nyújt majd a Pegasus-ügyet és az autópálya-koncessziók ügyét vizsgáló uniós bizottságoknak, Navracsics Tibor erre is csak annyit mondott, hogy a magyar országgyűlés együttműködő, és attól függ, milyen segítséget kérnek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt