Pintér a TIBEK sikereként értékeli, hogy a miniszterelnök elvette tőle

május 18., szerda 10:09
9

Pintér Sándor úgy vág neki a következő négy évnyi belügyminiszterkedésnek, hogy a titkosszolgálatokat és a korrupcióüldözést Rogán Antalhoz telepítették tőle, cserébe viszont megkapta az egészségügyet és az oktatást, amikkel nehéz sikereket elérni.

Fotó: Németh Dániel/444

A parlament Honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai meghallgatásán Pintér Sándor azt mondta, hogy a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, azaz a TIBEK azért került át a Belügyminisztériumból a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodához, mert szerinte a miniszterelnök felismerte azt „a rendkívüli teljesítményt”, amit a szervezet nyújtott, és úgy ítélte meg, hogy jobban tudja segíteni a kormány munkáját, ha inkább nála van. Az új szabályoknak megfelelően Rogán Antal felügyelete alatt ez a TIBEK átalakul Nemzeti Információs Központtá, és erősebb jogosultságokat kap, minden más szervnek ide kell jelentenie.

Ezen túl Pintér nem nagyon akarta értékelni azt, hogy elvették tőle a titkosszolgálatok ellenőrzését. Azt mondta, ezt államvezetési, kormányzási kérdésnek tekinti:

„Amennyiben gyorsabb, pontosabb, precízebb kormányzati előkészítő munkát tesz lehetővé a jelenlegi felállás, akkor ezt így kell végrehajtani.”

Arra a kérdésre, hogy mit keres a Belügyminisztériumban az egészségügy és az oktatás, Pintér Sándor egészen a történelmi időkig nyúlt vissza. Azt mondta, hogy a korábbi belügyminisztériumok portfóliójában még csak a rendőrség sem szerepelt, csak 1945 után került oda a rendőrség és az elhárító szervek. Pintér azt mondta, hogy a belügyminisztérium feladatait mindig a kor követelményeinek megfelelően kell meghatározni. Felhozta, hogy 1944 előtt Keresztes-Fischer Ferencnél szintén ott volt az oktatás. Az egészségüggyel és az oktatással együtt a belügyminiszter Rétvári Bencét is megörökölte az Emmitől, aki miniszterhelyettes lesz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt