Biden: Az Egyesült Államok teljes mellszélességgel Finnország és Svédország mögött áll

külföld
2022 május 19., 15:44

Joe Biden az USA teljes mértékű támogatásáról biztosította a finn elnököt, Sauli Niinistöt és Magdalena Andersson svéd miniszterelnököt a Fehér Házban folytatott megbeszélésükön, melynek témája a két ország NATO-csatlakozása volt.

Sauli Niinistö finn elnök, Joe Biden amerikai elnök és Magdalena Andersson svéd miniszterelnök a Fehér Ház sajtótájékoztatóján.
photo_camera Sauli Niinistö finn elnök, Joe Biden amerikai elnök és Magdalena Andersson svéd miniszterelnök a Fehér Ház sajtótájékoztatóján. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

„A két országnak erős demokratikus intézményei, erős hadseregei, erős és átlátható gazdasága van, valamint erős erkölcsi érzékkel rendelkezik a helyes dolgok iránt: minden NATO-követelménynek megfelelnek, és még többnek is. A magas északon két új NATO-taggal bővül szövetségünk biztonsága és a biztonsági együttműködésünk elmélyítése minden téren” - mondta az amerikai elnök.

Biden szerint a mai nap „jelentős és nagyon jó”, és büszke arra, hogy az Egyesült Államok „erőteljes támogatását” ajánlhatja fel „két nagyszerű demokrácia és két nagyszerű képességű partner” tagfelvételének ügyében.

Potenciális csatlakozásukról azt mondta: „Ez a jövőről szól. Egy újjáélesztett NATO-ról van szó, amely rendelkezik az eszközökkel és erőforrásokkal, valamint a tisztánlátással és meggyőződéssel, hogy megvédje közös értékeinket és vezesse a világot.” (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.