Biden: Az Egyesült Államok teljes mellszélességgel Finnország és Svédország mögött áll

május 19., csütörtök 15:44

Joe Biden az USA teljes mértékű támogatásáról biztosította a finn elnököt, Sauli Niinistöt és Magdalena Andersson svéd miniszterelnököt a Fehér Házban folytatott megbeszélésükön, melynek témája a két ország NATO-csatlakozása volt.

Sauli Niinistö finn elnök, Joe Biden amerikai elnök és Magdalena Andersson svéd miniszterelnök a Fehér Ház sajtótájékoztatóján. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

„A két országnak erős demokratikus intézményei, erős hadseregei, erős és átlátható gazdasága van, valamint erős erkölcsi érzékkel rendelkezik a helyes dolgok iránt: minden NATO-követelménynek megfelelnek, és még többnek is. A magas északon két új NATO-taggal bővül szövetségünk biztonsága és a biztonsági együttműködésünk elmélyítése minden téren” - mondta az amerikai elnök.

Biden szerint a mai nap „jelentős és nagyon jó”, és büszke arra, hogy az Egyesült Államok „erőteljes támogatását” ajánlhatja fel „két nagyszerű demokrácia és két nagyszerű képességű partner” tagfelvételének ügyében.

Potenciális csatlakozásukról azt mondta: „Ez a jövőről szól. Egy újjáélesztett NATO-ról van szó, amely rendelkezik az eszközökkel és erőforrásokkal, valamint a tisztánlátással és meggyőződéssel, hogy megvédje közös értékeinket és vezesse a világot.” (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt