Sokallta a két eurót a díjnyertes firenzei kávézó koffeinmentes eszpresszójáért, rájuk hívta a rendőröket

külföld
2022 május 19., 11:04
comments 11

Úgy felidegesítette magát a sokszoros díjnyertes firenzei artisan kávézó, a Ditta Artigianale egyik vevője azon, hogy 2 (kettő) eurót (napi árfolyamon 775 magyar forintot) kértek tőle egy koffeinmentes espressóért, hogy rendőrt hívott, írja a Guardian. A kuncsaft azért élt panasszal, mert a kávé ára nem volt feltüntetve a pult mögött kiakasztott ártáblán. Emiatt a rendőrök végül ezer euróra (napi árfolyamon 387 ezer forintra) bírságolták a kávézó tulajdonosát, Francesco Sanapót.

A Ditta Artigianale.
photo_camera A Ditta Artigianale.

Ezen aztán Sanapo borult ki, a közösségi médiában kieresztve a gőzt. Ott igyekezett elmagyarázni, hogy a koffeinmentes presszója alapját adó kávé egy aprócska mexikói ültetvényről érkezik, hogy aztán vízkivonásos módszerrel koffeinmentesítsék, megőrizve ezzel karakteres ízét. "Megbüntettek, mert valakit felháborított, hogy két eurót kell fizetnie egy koffeinmentes kávéért, elhiszitek?!" - dühöngött videóüzenetében, felmutatva a rendőrség írásos határozatát. "Hogy valaki még ma is képes annyira felidegesíteni magát, hogy a rendőrséget mozgósítsa, amely aztán egy idejét múlt törvény miatt megbüntet" - dühöngött, az előírás eltörlését követelve.

Olaszországban átlag egy euróba kerül amúgy egy presszókávé, bár idén a presszók hetven százaléka árat emelt, mert a rossz termés és az ellátási nehézségek miatt megugrott a kávé világpiaci ára, így a fogyasztói érdekvédelmi csoportok szerint akár másfél euróra is emelkedhet az átlagár. A Ditta Artifianaléban viszont már 2013-ban 1,50-et kértek egy sima presszóért, ami váltott ki viharokat, de azért senki se fordult a rendőrséghez. "Abból se kéne botránynak lennie, hogy két eurót, vagy akár többet kell fizetni egy presszóért" - mondta Sapano az emelkedő alapanyagárra hivatkozva.

A kisvállalkozások érdekvédelmi szervezete, a Confartigianato firenzei tagszervezetének elnöke, Alessandro Vittorio Sorani Sapano védelmére kelt. "Nagyon elkeserít az egész. A minőségi termék előállítása sok munka, a minőség pedig megtérül, mert mindenkinek megéri" - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.