Az ügyészség szerint nem figyelték meg a rendőrök Hadházy Ákost

belföld
2022 május 20., 06:52
comments 2

Május elején kapott az ügyészség bejelentést arról, hogy engedély nélkül figyelhettek meg embereket a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Felderítő Főosztályának nyomozói az elmúlt években. A Blikk akkor azt írta, hogy a célszemélyek között volt a mentelmi joggal rendelkező független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos, valamint a városligeti fák kivágása és a terület beépítése ellen tüntető Ligetvédők csoportjának több tagja és egy ismert celeb is.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség azonban most a hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette, olvasható a közleményükben. Mint írják az ügyészségen egy más bűncselekmény miatt folyamatban lévő ügy gyanúsítottja feljelentést tett, mert álláspontja szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztályának korábbi volt vezetője 2017 őszétől számos alkalommal adott utasítást engedély nélküli megfigyelésekre.

A feljelentés szerint a megfigyelések során az érintett személyek – köztük a mentelmi joggal rendelkező Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, valamint a „Ligetvédőkhöz” tartozó személyek – mozgását fényképfelvételekkel is dokumentálni kellett, amely fotókat egy közös üzenetküldő csoportba töltöttek fel a részt vevő rendőrök.

A vonatkozó jogszabályok alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság személyi állománya szolgálati feladataik ellátása során részt vesznek a Budapest területén tartott – a sportrendezvény és a gyülekezési jog hatálya alá tartozó – rendezvények biztosításában.

A közlemény szerint ezen nyilvános rendezvényeken készített felvételek nem azonosíthatók a büntetőeljárásról szóló törvény szerinti rejtett figyeléssel. A nyilvános rendezvények, tüntetések célja amúgy is az, hogy a résztvevők a nyilvánosság előtt fejthessék ki véleményüket, vállalva azt is, hogy az eseményen róluk felvételeket készítenek. A gyülekezés biztosításában résztvevő rendőrök a rendezvények előtt és azt követően nem figyelték meg az országgyűlési képviselőket, ilyet maga a feljelentés sem állított.

Az ügyészség szerint megállapítható tehát, hogy a feljelentő összekeverte a büntetőeljárásról szóló törvényben szabályozott, valamely bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban alkalmazott rejtett figyelést mint leplezett eszközt és a hivatkozott rendezvénybiztosítások során a rendészeti célból és a gyülekezési joggal kapcsolatban végrehajtott biztosítási tevékenységet. A rendőrségnek ugyanis joga és kötelessége megfelelő intézkedéseket foganatosítani a rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében, és e célból akár felvételt is készíteni az ott nyilvánosan megjelenő személyekről, így akár országgyűlési képviselőről is.

Az állított jogellenes megfigyelésekkel kapcsolatos ügyrészt az ügyészség külön eljárásban bírálta el, az alapügy nyomozása továbbra is folyamatban van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.