Külön szobrot kap a volt elnök kedvenc lova Türkmenisztánban

május 23., hétfő 15:30
6

Szoborként örökítik meg Türkmenisztánban az ország korábbi elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedow kedvenc lovát - jelentette hétfőn a helyi, állami kiadású lap, a Nyeutralnyij Turkmenisztan. Az országot 15 éven át irányító Berdimuhamedow nemzeti jelképpé nyilvánította Türkmenisztánban az akhal teke lófajtát, ami az állami propagandában is kiemelt szerepet játszik.

Gurbanguly Berdimuhamedow Fotó: Igor Szaszin/AFP

2015 óta Berdimuhamedow kedvenc lova, Akkan, már szerepel egy szobor részeként, de azon maga az elnök üli meg, és integető kezéből békegalamb száll, a kompozíció pedig aranyszínben pompázik és sziklaormot formázó fehér márványtalapzaton emelkedik Asgabat fölé.

Fotó: AFP / IGOR SASIN

Serdar Berdimuhamedow új elnök, Gurbanguly fia, rendeletet írt alá arról, hogy a ló saját szobrot kapjon az Iránnal és Afganisztánnal határos Ahal tartományban. Az állami lap azt írja, hogy a szobor emeli az akhal teke ló, Türkmenisztán nemzeti büszkeségének dicsőségét.

Akkan, a ló Fotó: IGOR SASIN/AFP

Akkan emellett Guinness-rekorder is, mert 2018-ban 4,19 másodperc alatt tett meg 10 métert a hátsó lábain ágaskodva.

A 64 éves Gurbanguly Berdimuhamedow februárban jelentette be, hogy kora miatt átadja az ország vezetését fiatal vezetőknek. Ezután fia, Serdar márciusban 73 százalékkal megnyerte az elnökválasztást.

Serdar Berdimuhamedow egyben az Akhal teke Nemzeti Lovas Szövetség elnöke is. Gurbanguly Berdimuhamedow 2020-ban a kedvenc kutyafajtájának, a közép-ázsiai juhászkutyának is hatméteres aranyszobrot állíttatott a türkmén fővárosban.(MTI/AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt