Külön szobrot kap a volt elnök kedvenc lova Türkmenisztánban

ÁLLAT
2022 május 23., 15:30

Szoborként örökítik meg Türkmenisztánban az ország korábbi elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedow kedvenc lovát - jelentette hétfőn a helyi, állami kiadású lap, a Nyeutralnyij Turkmenisztan. Az országot 15 éven át irányító Berdimuhamedow nemzeti jelképpé nyilvánította Türkmenisztánban az akhal teke lófajtát, ami az állami propagandában is kiemelt szerepet játszik.

photo_camera Gurbanguly Berdimuhamedow Fotó: Igor Szaszin/AFP

2015 óta Berdimuhamedow kedvenc lova, Akkan, már szerepel egy szobor részeként, de azon maga az elnök üli meg, és integető kezéből békegalamb száll, a kompozíció pedig aranyszínben pompázik és sziklaormot formázó fehér márványtalapzaton emelkedik Asgabat fölé.

photo_camera Fotó: AFP / IGOR SASIN

Serdar Berdimuhamedow új elnök, Gurbanguly fia, rendeletet írt alá arról, hogy a ló saját szobrot kapjon az Iránnal és Afganisztánnal határos Ahal tartományban. Az állami lap azt írja, hogy a szobor emeli az akhal teke ló, Türkmenisztán nemzeti büszkeségének dicsőségét.

photo_camera Akkan, a ló Fotó: IGOR SASIN/AFP

Akkan emellett Guinness-rekorder is, mert 2018-ban 4,19 másodperc alatt tett meg 10 métert a hátsó lábain ágaskodva.

A 64 éves Gurbanguly Berdimuhamedow februárban jelentette be, hogy kora miatt átadja az ország vezetését fiatal vezetőknek. Ezután fia, Serdar márciusban 73 százalékkal megnyerte az elnökválasztást.

Serdar Berdimuhamedow egyben az Akhal teke Nemzeti Lovas Szövetség elnöke is. Gurbanguly Berdimuhamedow 2020-ban a kedvenc kutyafajtájának, a közép-ázsiai juhászkutyának is hatméteres aranyszobrot állíttatott a türkmén fővárosban.(MTI/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.