Ma ítélet születhet a háborús bűnnel vádolt orosz katona ügyében

május 23., hétfő 7:26
6

Az ukrán ügyészség jelenleg több orosz hadifoglyot vádol azzal, hogy civileket vettek célba vagy öltek meg. Hétfőn döntenek Kijevben a 21 éves harckocsiparancsnok, Vagyim Sisimarin sorsáról, aki egy 68 éves, bicikliző férfit lőtt agyon, nehogy jelentsen az oroszok állásairól. Ő lehet az első, akit elítélnek az orosz-ukrán háborúban elkövetett háborús bűn miatt.

A 21 éves Vadim Sisimarin bírósági meghallgatáson 2022. május 20-án. Fotó: MAXYM MARUSENKO/NurPhoto via AFP

Az orosz katona elismerte a gyilkosságot, de korábban azt mondta a bíróságnak, hogy nyomást gyakoroltak rá, és „őszintén sajnálja” a dolgot. „Ideges voltam a történtek miatt. Nem akartam ölni” - mondta Sisimarin a pénteken lezáruló tárgyaláson.

„Igazán őszintén sajnálom. Nem akartam, hogy ez történjen, nem akartam ott lenni, de megtörtént. Szeretnék még egyszer bocsánatot kérni. Elfogadom a büntetésem, bármi is lesz” - mondta.

Sisimarin ügyvédje a katona felmentését kérte arra hivatkozva, hogy az parancsot hajtott végre, amit elsőre meg is tagadott. Az ügyészek szerint - akik életfogytiglant kértek a férfire - azonban pontosan tudta, hogy mit csinál.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt