Majdnem másfélszer annyiba kerül a csirkecomb, a rétesliszt és a krumpli, mint egy éve

május 23., hétfő 19:46
2

21 éves csúcsra, 9,5 százalékra gyorsult az infláció áprilisban, de van, ami ennek a többszörösével drágult. A Portfolio minden termék átlagárát elkérte a KSH-tól, és kiderült, hogy:

  • a paradicsom és a krumpli ára 40 százalékkal drágább, mint egy éve, miután kevesebb termett belőle,
  • a befagyasztott árú sertéscomb ugyanannyi, de a májkrém 31,5 százalékkal drágább,
  • a finomliszt árát befagyasztották, de a rétesliszté 47 százalékot nőtt,
  • a hatósági áras szárnyvég nem drágult, de a szárnyért 43 százalékkal, a csirkecombért 47 százalékkal kell többet fizetni.
Gif: Nébih


Hornyák József, a Portfolio makroelemzője úgy véli, jobban megemelték azoknak a termékeknek az árát, amikre nem vonatkozik az árstop, vagyis „amit a csirkemellen megnyerünk, ha azt vásároljuk, azt a csirkecombon és a csirke többi részén elveszítjük”.

Az RTL azt írja, az Eurostat friss adatai szerint egy év alatt 18,3 százalékkal drágultak a feldolgozatlan élelmiszerek Magyarországon, kb. kétszer akkora ütemben, mint Csehországban és Ausztriában, és nagyobb mértékben, mint Horvátországban, Romániában és Lengyelországban.

Máshol az fékezi a drágulást, hogy a kereslet csökkenni kezdett, de Magyarországon a kereslet jelentősen nő, ami az szja-visszatérítésnek, a 13. havi nyugdíjnak, és ehhez hasonló egyedi tényezőknek a hatása, így a cégek tovább tudják növelni az árakat.

Az RTL-nek a kormány az élelmiszerárak átlag fölötti emelkedésről annyit írt: „Magyarországon az EU-ban egyedülálló intézkedések – köztük az élelmiszerárstop – védik a lakosságot”. (RTL)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt