Pénteken egy hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet

űr
2022 május 23., 07:44
comments 2

Május 27-én egy hatalmas, a Live Science cikke szerint az Empire State Bulidingnél négyszer nagyobb aszteroida közelíti meg a Földet és húz majd el mellettünk 76 ezer km/órás sebességgel.

A 7335 (1989 JA) jelű aszteroida nagy veszélyt nem jelent, a NASA szerint körülbelül 4 millió kilométerrel, vagyis a Föld és a Hold közötti átlagos távolság közel tízszeresével kerüli el bolygónkat. Ettől függetlenül a NASA az aszteroidát mérete miatt „potenciálisan veszélyesnek” minősítette, ami azt jelenti, hogy ha pályája időközben megváltozna és a Földbe becsapódna, hatalmas károkat okozna a bolygónkon.

A héten közelünkbe kerülő aszteroida egyike annak a több mint 29 000 földközeli objektumnak, amelyeket a NASA nyomon követ. Ide azok a csillagászati objektumok tartoznak, amelyek a Föld pályájától 48 millió km távolságon belül haladnak el. Ezek általában rendkívül kicsik, a NASA jelentése szerint ez az aszteroida az általuk vizsgált objektumok 99 százalékánál nagyobb.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.