Mostanra a lengyel miniszterelnök is gratulált Orbán újraválasztásához

külföld
2022 május 24., 13:01
comments 1

A lengyel miniszterelnök is gratuláló levelet küldött Orbán Viktornak újbóli miniszterelnöki megválasztása alkalmából - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden.

Mateusz Morawiecki levelében kiemelte, hogy „Lengyelországot és Magyarországot sok évszázados barátság köti össze, amely eddigi együttműködésünk alapjait képezte. A két ország közös történelme a kölcsönös támogatás számos bizonyítékát adta nekünk. Bízom abban, hogy kapcsolatainkat a továbbiakban is fejleszthetjük és erősíthetjük” - írta.

Levelében arról is beszámolt, hogy a jelenlegi helyzetben a szövetségesek szolidaritását különösen fontosnak tartja, amikor „az Ukrajna elleni orosz agresszió lerombolta a béke és stabilizáció alapjait Európában”.

A korábban szoros lengyel-magyar viszony nagyot változott, mióta Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Míg a magyar kormány, ameddig csak tudta, halogatta a határozott állásfoglalást, Lengyelország rögtön markánsan kiállt az ukránok mellett.

Novák Katalin új köztársasági elnökre hárult a feladat, hogy helyrehozza a megromlott viszonyt, beiktatási beszédében rögtön gesztusokat tett a lengyelek felé: kimondta, hogy elítélik a putyini agressziót, és nem semlegesek a kérdésben. Első külföldi útja május közepén szintén Lengyelországba vezetett, bár ez szerinte nem diplomáciai lépés volt, hanem „magától értetődik, ezeréves barátságunkból következik”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.