Novák Katalin igyekezett úgy megtartani a beszédét, hogy kedden szóba álljanak vele a lengyelek

Szombaton tartották az új köztársasági elnök beiktatási ünnepségét a Kossuth téren, ahol a dísztribünön mindenki felsorakozott, aki a kormány körül számít vagy valaha is számított.

photo_camera Áder János, Schmitt Pál, Makray Katalin, Lévai Anikó, Orbán Viktor, Boross Péter Kövér László, Bekk Mária, Kövér László (1.sor) Varga Zs. András, Polt Péter Szili Katalin, Lomnici Zoltán (2. sor) Benkő Tibor, Pintér Sándor, Varga Mihály, Varga Judit, Magyar Péter Fotó: Németh Dániel/444

Novák Katalin első nagy feladata lesz, hogy valahogy helyrehozza az orosz-ukrán háború miatt megromlott kapcsolatot a lengyelekkel, kedden már találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel. Elődje ebbe inkább már nem bonyolódott bele, amikor idén márciusban feszültté vált a viszony, egyszerűen nem ment el a lengyel-magyar barátság napjára szervezett ünnepségre, Bochniába. Aztán a szokásoktól eltérően Orbán Viktor első útja sem Lengyelországba vezetett a választások után.

photo_camera Novák Katalin Fotó: Németh Dániel/444

Mivel van mit törleszteni, az új köztársasági elnök a beiktatási beszédében igyekezett olyan gesztusokat tenni, amikkel határozottabban kiállt az ukránok mellett, mint a semlegességet hirdető Orbán Viktor, még Putyin nevét is kimondta:

Elítéljük a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását. Örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre! Mi magyarok békét akarunk. Itt Magyarországon és a szomszédos országokban is. Mi a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút. Ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, békeszerető, biztonságra, egymás iránti tiszteletre és gyarapodásra vágyó magyarok ellen is vívják. Követeljük a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését. Nem vagyunk semlegesek! Az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk.”

photo_camera Novák Katalin családjával Fotó: Németh Dániel/444

A dísztribünön az vegyültek egymással a régi és az új kormánytagok és egyéb NER-méltóságok.

photo_camera Benkő Tibor, Pintér Sándor, Varga Mihály, Varga Judit, Magyar Péter, Rogán Barbara, Rogán Antal, Nagy János, Kocsis Máté, Gulyás Gergely Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Nagy István, Mager Andrea, Süli János, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Szentkirályi Alexandra, Pásztor István Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Böjte Csaba, Kovács Ákos, Tuzson Bence, Dömötör Csaba Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera L. Simon László Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az új kulturális és innovációs miniszter, Csák János hátára támaszkodik Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera KÖvér László Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt