WHO: A majomhimlő megfékezhető az Afrikán kívüli országokban

járvány
2022 május 24., 04:29

Már több mint 100 majomhimlős esetet regisztráltak Európában, Amerikában és Ausztráliában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban a majomhimlő megfékezhető az Afrikán kívüli országokban. Ez a vírus alapesetben Közép- és Nyugat-Afrika távoli részein a legelterjedtebb.

Az eddigi fertőzöttek száma várhatóan még emelkedni fog, de szakértők szerint a szélesebb lakosságot érintő általános kockázat nagyon alacsony.

A majomhimlőt már 16 Afrikán kívüli országban mutatták ki. Ez az elmúlt 50 év legnagyobb, Afrikán kívüli járványkitörése, pedig a majomhimlő nem terjed könnyen az emberek között, szakértők emiatt is mondják azt, hogy a veszély nem hasonlítható a koronavírus-járványhoz.

A majomhimlő abban az esetben terjedhet emberek között, ha két ember bőre összeér. Úgy tudni, hogy a mostanában regisztrált esetek többségének inkább enyhe megbetegedése van.

photo_camera Fotó: BRIAN W.J. MAHY/AFP

A WHO szerint „ez egy megfékezhető helyzet”, és arra törekszenek, hogy megállítsák az emberről emberre történő terjedést. Az EU egyik vezető egészségügyi tisztviselője viszont arra figyelmeztetett, hogy egyes csoportok nagyobb veszélynek lehetnek kitéve, mint mások. Andrea Ammon, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ munkatársa szerint „a vírus szoros érintkezés útján történő továbbterjedésének valószínűsége magasnak tekinthető például a több szexuális partnerrel rendelkezők körében”. A majomhimlő jellemzői között eddig nem szerepelt, hogy szexuális úton terjedő fertőzés lenne, de a vírus valóban átadható közvetlen érintkezés, például szex során.

Az Egyesült Királyságban, ahol eddig 57 esetet regisztráltak, a hatóságok azt tanácsolják azoknak, akik szoros kapcsolatban álltak egy megerősített esettel, hogy 21 napig vonuljanak karanténba. A fertőzésnek ugyanis magas a kockázata, ha valaki szexuális kapcsolatban állt egy majomhimlős emberrel, vagy közös háztartásban éltek, például ágyneműt cserélt a fertőzött személy ágyán.

A majomhimlő tünetei a magas láz és a kiütések, amelyekből később hólyagok lesznek. A tünetek az eddig regisztrált eseteknél enyhék voltak, a legtöbb embernél két-négy héten belül elmúlnak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.