19 gyereket ölt meg a texasi iskolai lövöldöző

május 25., szerda 4:29
26

Tizennyolc éves férfi volt a texasi iskolai mészárlás elkövetője, aki osztályteremről osztályteremre járva végzett ki 19 gyereket. Két felnőtt is áldozatul esett, egyikük tanár volt.

A hatóságok egyelőre nem tudják, mi lehetett a tettes, Salvador Ramos indítéka, aki maga is a környéken lakott, és a hírek szerint szintén iskolába járt még. A tömeggyilkosság előtt saját nagymamájával is végzett, két olyan puskával a kezében, amiket a 18. születésnapján vásárolt.

Gyászoló rokonok az iskolaépületnél Fotó: BRANDON BELL/Getty Images via AFP

Ramos helyi idő szerint fél 12-kor érkezett az iskolához. Az intézmény egy 16 ezres kisvárosban, Uvaldéban található, nagyjából 120 kilométerre a mexikói határtól. Autójával nekiütközött valaminek, ezért egy szemtanú már ekkor értesítette a rendőröket. Mielőtt megérkeztek volna, egy határőr a lövöldözést hallva az iskolaépületbe rohant, és meg sem várva az erősítést, lelőtte a barikádok mögött bujkáló elkövetőt. A határőr megsérült, de saját lábán hagyta el az épületet. Időközben rendőrök és terrorelhárító különleges egységek is érkeztek az iskolába.

Az iskolában 600 másodikos, harmadikos és negyedikes diákot tanítanak, akik utolsó hetüket töltötték a nyári szünet előtt. Egyelőre nem árulták el, hány évesek voltak a meggyilkolt gyerekek.

Soha ennyien nem haltak meg iskolai lövöldözésben Texasban, de az elmúlt öt évben az Egyesült Államokban sem fordult elő hasonló. 2018-ban tízen haltak meg egy houstoni iskolai mészárlásban.

Biden beszél a lövöldözés után Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

Joe Biden elnök arra szólított fel, szálljanak szembe a fegyverlobbival. „Az Isten szerelmére, mikor fogjuk megtenni, amiről mindnyájan tudjuk, hogy meg kell tennünk?”

Chris Murphy demokrata szenátor a törvényhozásban kérlelte a képviselőket, szigorítsák a fegyverviselést. „Ezek a gyerekek nem balszerencsések voltak. Ilyesmi csak ebben az országban történik. Sehol máshol, sehol máshol nem úgy mennek iskolába a gyerekek, hogy aznap talán lelövik őket.”

Ted Cruz texasi republikánus szenátor erre azt mondta, hiába akarnák korlátozni „törvénytisztelő állampolgárok jogait, ezzel nem lehet megelőzni a bűncselekményeket”.

Tavaly 26 amerikai iskolában volt lövöldözés. A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) statisztikája szerint az amerikai gyerekek és tizenévesek körében már nem autóbaleset, hanem lövöldözés okozza a legtöbb halálesetet. (AP, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt