A honvédelmi minisztérium alá kerülhet a kormányban a sport

POLITIKA
2022 május 25., 05:24
comments 8

Hiába annyira kedves terület a miniszterelnök számára, hivatalosan a legutolsó pillanatig semmit sem lehetett tudni arról, hogy hol lesz a sport helye az átszervezett kormányzati struktúrában, a miniszteri meghallgatásokon sem került szóba. Lapunk információi egybeesnek a Nemzeti Sport értesüléseivel, hogy a szétkapott Emberi Erőforrások Minisztériumából a Honvédelmi Minisztériumhoz kerül át a sportot felügyelő államtitkárság. (Hogy miért pont oda, azt az Orbán Viktorhoz közelálló lap sem tudja.) Ez hivatalossá vált, miután kedden este megjelent a miniszterek feladatköreit felsoroló rendelet.

Szabó Tünde sem marad az államtitkári poszton, utóda minden bizonnyal Schmidt Ádám lesz.

Különös terület a sport a kormányon belül. Az első Orbán-kormányban még volt ifjúsági és sportminiszter (Deutsch Tamás, miután megszerezte a diplomáját), a kétharmados kormányokban viszont már nem. Az ugyanakkor közismert, hogy sportügyekben valójában Orbán kézivezérlése működik. Ez annyira nyílt titok, hogy még Orbán kedvenc lapja, a Nemzeti Sport is úgy fogalmaz:

„ahogyan az államigazgatásban emlegetik, valójában Orbán Viktor a sportminiszter, de legalábbis naprakész a terület legtöbb ügyével kapcsolatban és a fontosabb döntéseket is ő hozza meg”.

Ami nem tett kifejezett jót, a Nemzeti Sport fordításban: „technikai problémát is jelentett korábban, hogy a sport erős szereplői minden döntést tőle vártak (mármint Orbántól - a szerk.), kevésbé fontos ügyekben, egymás feje fölött átnyúlva is, ráadásul a többcsatornás irányítási rendszerben (EMMI, Miniszterelnökség, MOB, klubok, szövetségek) nehéz volt sínen tartani a folyamatokat”.

Az államtitkári posztra legesélyesebbnek tartott Schmidt Ádámot 2020 decemberében nevezte ki sportügyi főtanácsadónak Orbán (bár azt hivatalosan nem jelentették be). Ezek szerint a miniszterelnök elégedettebb lehetett a munkájával, mint Szabó Tünde államtitkár teljesítményével.

photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök kezet csókol Szabó Tünde sportért felelős államtitkárnak a Budapest Honvéd Magyar Futball Akadémiája új utánpótlásközpontjának avatásán 2018. november 22-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az új államtitkár feladata a Nemzeti Sport szerint „a sok hatalmi központ érdekeinek koordinálása, szintetizálása, az egy, erős kézben összefogott sportirányítás, kiforrott koncepció képviselete is lesz miniszterelnök felé egyfajta szűrő szerepben”. Lényegében ez volt a dolga tanácsadóként is.

Schmidt Ádám jogász, dolgozott a Magyar Olimpiai Bizottságnál, a kosárlabda-szövetségnél és a Puskás Akadémiánál is. Úgy tudni, hogy a nagy nemzetközi sportesemények megpályázását és rendezését bonyolító Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) is visszakerül az általa vezetett államtitkársághoz Fürjes Balázstól, aki Gulyás Gergely államtitkáraként folytatja. Schmidt felesége a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kovács Katalin.

link Forrás

Teljes vezetőcsere várható, nem maradnak a helyettes államtitkárok, Fazekas Attila Erik és Sárfalvi Péter sem. Érkezik egy másik, csak névrokon Schmidt, mégpedig a Magyar Kajak-Kenu Szövetséget vezető Gábor.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.