Már Sojgu is beismerte, hogy lassabban halad az offenzíva, mint tervezték

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
május 25., szerda 12:15
7

A vártnál lassabban halad az orosz offenzíva, ismerte be maga Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, bár ő ezt azzal a hamis indokkal magyarázta, hogy az orosz erők a lassabb haladással menekülési lehetőséget kívánnak biztosítani a polgári lakosságnak. Valójában az orosz erőket eddig nem különösebben korlátozta műveleteikben a polgári lakosság jelenléte, amit porig bombázott ukrán városok és falvak sora mellett az is bizonyít, hogy rendre megtagadják a humanitárius folyosók létesítését kezdeményező ukrán javaslatokat.

Orosz tüzérségi támadás elől fedezékbe húzódó ukrán katona Liszicsanszk közelében, a szeverodonecki csatában 2022. május 23-án. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

A lassú haladás oka valójában az orosz erők kimerültsége. A keleti offenzívában nem friss erőket vetnek be, hanem más frontokról kivont, megtizedelt alakulatokat, amiket sietve szerveztek újjá vagy vontak össze. Az így feltöltött-összevont alakulatok harcértéke erősen korlátozott, összeszokottság hiányában nem képesek összetett műveletekre - pláne, hogy az orosz hadseregben a delegálásnak sincs különösebb hagyománya, vagyis a kisebb egységek eleve ritkán tevékenykednek csak önállóan, így még az összeszokott alakulatoknak sincs túl nagy gyakorlatuk ebben.

Mindazonáltal az elmúlt napokban az oroszok sokkal többet haladtak előre a keleti arcvonalon, mint májusban előzőleg összesen.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt