Salzburg: hogy férhet el ilyen sok jó dolog ilyen kis helyen?

hirdetés
2022 május 26., 06:02
ad

Salzburg viszonylag kicsi más kedvelt európai városokhoz képest, mégis rengeteg látnivalót kínál, így aki egynapos látogatást tervez, az inkább gondolja újra a terveit!

Az Alpok egyik legszebb és legromantikusabb városát a legtöbben a gyönyörű hegyvidéki táj és az UNESCO világörökség részét képező, kedves belvárosa miatt szeretik. Salzburg kicsit olaszos hely, nem véletlenül: az elmúlt évszázadok során az olasz és a német kultúra keveredett az egykori egyházi fejedelemség székhelyén. A városközpontban nagyon jól sikerült megőrizni az olasz reneszánsz és barokk építészet emlékeit, ettől, a sikátoroktól és a macskaköves utcáktól olyan kellemes ez a hely.

photo_camera Fotó: Salzburg, Panorama Tourismus Salzburg GmbH

A salzburgi városnézést mindenképpen Közép-Európa legnagyobb és legjobban megőrzött erődítményének felkeresésével kezdjük. A Hohensalzburg várat soha nem sikerült meghódítani, a falak és a tornyok megvédték az erődöt, most azonban múzeumokat rejtenek, ami órákra le tudja kötni az embert.

Innen aztán irány a nyilván nem véletlenül világhírű Mirabell-kastély. 1606-ban épült, a salzburgi hercegérsek építtette a kedvesének, de a 18. században egy másik érsek átépíttette az egészet, így az eredetileg itáliai reneszánsz stílusban épült kastély barokkossá tette. Egyszer majdnem teljesen leégett az egész. A kastélynál is izgalmasabb azonban a kertje, amit márványszobrok tesznek még szebbé. A belépés ingyenes a kastélyba és a kertbe is.

photo_camera Fotó: Tourismus-Salzburg-GmbH_Guenter-Breitegger

Ha még mindig nem volt elég a kultúrából, akkor megnézhetjük a salzburgi dómot. A 17. századi barokk székesegyház az óváros legnagyobb temploma, sajnos többször is tűzvész pusztította el, de mindig újjáépítették.

Ha már tényleg elég volt a történelemből és a kultúrából, ideje ráfordulni a sörre. Salzburg sörkultúrája híres, így nagyon nem kell törni magunkat, ha igazán jó sörre vágyunk. Betérhetünk nagyjából bárhova, de ha valami még különlegesebbre vágyunk, érdemes felkeresni az Augustiner Bräu-t. A müllni kolostorban Ágoston-rendi szerzetesek kezdtek sörfőzésbe a 17. században, és itt most is az eredeti recept szerint főzik a sört. Az egy dolog, hogy a hagyományokat őrizve még mindig kőkorsókban szolgálják fel a sört, de ez Ausztria legnagyobb sörkertje, ráadásul nem is kínálják drágán a portékájukat.

Ha nem merülünk el túl hosszan a sörözés örömeiben, még befér egy kis színház is a programba - kár lenne kihagyni. A salzburgi Marionett Színház egészen különleges élményt kínál: a több mint száz éve működő színházban tényleg marionettfigurákkal báboznak el olyan nagyszerű műveket, mint például Csajkovszkij Diótörője, Shakespeare Szentivánéji álma vagy Saint-Exupéry Kis hercege. Népszerű előadás még - nem meglepő módon - Mozart Varázsfuvolája és A muzsika hangja.

Az utóbbi, ikonikus musicalt Salzburgban forgatták, és komoly hatással van azóta a város imidzsére. Természetesen vannak olyan városnéző túrák is, melyeken a filmben szereplő helyszíneket kereshetjük fel, de akinek nincs kedve fizetni a szervezett túráért, maga is megnézheti ezeket, sima ügy gyalog vagy biciklivel. Ahogy szinte egész Ausztriában, Salzburgban amúgy is nagyon jókat lehet bringázni, sőt, van kifejezetten Instagram-kompatibilis városnéző bringatúra is.

photo_camera Fotó: Radfahren in Salzburg Tourismus Salzburg GmbH

De vissza a kultúrához! Azt nyilván mindenki tudja, hogy Salzburg Mozart szülővárosa, de ne érjük be a kuglik felvásárlásával! A városban természetesen van Mozart Múzeum, és igen, ott, ahol született, és ott is, ahova később a családjával költözött. A múzeumokban sok érdekességet tudhatunk meg Mozart családjáról, és megtekinthetjük a zeneszerző-zseni gyerekkori hegedűjét is.
Ahogy azt nagyjából mindenki tudja, Salzburg ad otthont a világ egyik legjelentősebb zenei fesztiváljának, a Salzburgi Ünnepi Játékoknak, ez 2022-ben is július végétől egészen augusztus végéig tart, és igazán szerencsés, aki ebben az időszakban látogat el a városba.

Ha több napot töltünk a városban, ami ajánlott, szánhatunk időt arra is, hogy felsétáljunk a Kapuzinerberg dombra. Ez a legjobb hely arra, hogy ha már csordultig vagyunk az ingerekkel, kicsit elmélázzunk a természet hangjaira. A legjobb az egészben, hogy a város zaját itt már nem hallani, viszont innen nyílik tökéletes kilátás a városra.

További tippek Salzburgban és a környékén!