Boris Johnson valószínűleg ezt is megúszta

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
május 27., péntek 4:31
3

A brit belpolitikát november óta uraló Partygate-botrány nem egy bonyolult történet, Boris Johnsonnak mégis ez az eddigi legkínosabb próbatétele. A kormány és a kormányzó Konzervatív Párt vezetői a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő lezárásokat semmibe véve 2020-21-ben rendszeresen buliztak a miniszterelnökség irodáinak és a kormányfői rezidenciának otthont adó Downing Street-i épülettömbben. Általában csak ettek-ittak, de akadt, aki berúgott, és előfordult, hogy hajnalig dáridóztak. Volt aki hányt, más leöntötte a falat és a fénymásolópapírt vörösborral. A miniszterelnöki hivatal termeiben zajló iszogatós partizás a stáb számára a munkaidő utáni lazítás viszonylag rendszeres formájává vált.

Tüntetők Boris Johnson és Rishi Sunak távozását követelik a karanténszabályok tudatos semmi vevése miatt. London, Downing Street 10, 2022. április 13. Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

A briteknek viszont eközben több hullámban szigorú karanténszabályok szerint kellett élniük. Olykor hónapokig nem lehetett temetést tartani és a kórházban fekvő rokonokat látogatni, a különböző háztartásokban élők nem tartózkodhattak egy légtérben, a kocsmák, szórakozóhelyek zárva voltak.

2021 novembere végén derült ki, hogy kormányzati vezetők rendszeresen semmibe vették a maguk alkotta szabályokat. Bár akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy voltak partik Johnson hivatalában, a felháborodás elemi volt: miközben sokan a szeretteiket sem temethették el, kiderült, hogy a miniszterelnök környezete magasról tett a szabályokra. Egy héttel később, decemberben kiszivárgott egy próba-sajtótájékoztató videója, melyen a stábtagok el-elröhögték a Partygate-tel kapcsolatos kérdéseket, és ez tovább rontotta a kormányfő megítélését.

Amikor az ITV lehozta a videót, Johnson vizsgálatot rendelt el, és a kormánybürokráciát vezető Simon Case-t bízta meg a vezetésével. Csakhogy pár napra rá Case visszalépett, mert kiderült, hogy az ő hivatala is tartott bulit a lezárás alatt. A helyére Sue Gray, a miniszterelnöki kabinet államtitkára lépett, akinek a 60 oldalas jelentését ezen a héten hozták nyilvánosságra.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt