Háborús fejlemény: napraforgóolaj helyett disznózsír került egyes magyar konzervekbe

disznóság
2022 május 27., 06:28
comments 6

Május 1-től egy új rendelet lehetővé teszi, hogy az ukrán háború miatti alapanyag-beszerzési problémák okán helyettesítő összetevőket használhassanak az élelmiszerekben úgy, hogy a termék neve és csomagolása is a régi marad. A Tudatos Vásárlók Egyesületének közleményében azt írják: arra lehetett számítani, hogy a változtatások a finomított napraforgóolaj és a búza cseréjét jelenthetik, és így is történt, megjelentek az első termékek, amelyekbe helyettesítő összetevő került.

Az érintett termékek listája az egyesület szerint nem rövid, a Szegedi Paprika Zrt. 35-féle konzervjéről van szó. Köztük olyan finomságokról, mint a REÁL Rakott káposzta, a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal, az ARO Húsgombóc paradicsomos szószban, a Penny Babgulyás sertéshússal vagy a Hazánk Kincsei Babgulyás gyorspácolt sertéshússal. A listázott termékekben a napraforgóolajat disznózsírra cserélték.

A változtatást a Szegedi Paprika Zrt. az ukrán háborúval indokolja az oldalán: „A jelenlegi ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsük.”

A Tudatos Vásárlók Egyesülete felhívja a figyelmet, hogy a rendelet szerint nem kell a terméken látszódnia a változásnak, ha a gyártó biztosítja, hogy a boltban kikerül egy megfelelő tájékoztató felirat.

A változásokat a Nébih vonatkozó oldalán is követhetik a tudatos vásárlók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.