2022 május 27., 17:55

Visszavonulásra kényszerülhetnek az ukrán védők Szeverodoneckből

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye ukrán katonai közigazgatásának vezetője szerint "az oroszok az elkövetkező napokban nem lesznek képesek elfoglalni Luhanszkot". Szerinte az ukrán védőknek elég erejük és hadianyaguk van ahhoz, hogy megvédjék magukat. "Az azonban elképzelhető, hogy a bekerítést elkerülendő kénytelenek leszünk visszavonulni". Az ukrán erők korábban Popasznánál és Limannál is szervezetten vonultak vissza, elkerülve azt, hogy az oroszok katlanba zárják, és lassan felszámolják őket, írja a Guardian.

A szeverodonecki csata állása. A leghevesebb harcok a legnagyobb körrel jelölt területen, a popasznai áttörés után egyre jobban kiszélesített zsebben zajlanak, ahonnan az oroszok most északkeleti irányba haladva zárkóznak fel Szeverodoneck városára, amit keleti irányból is támadnak.
photo_camera A szeverodonecki csata állása. A leghevesebb harcok a legnagyobb körrel jelölt területen, a popasznai áttörés után egyre jobban kiszélesített zsebben zajlanak, ahonnan az oroszok most északkeleti irányba haladva zárkóznak fel Szeverodoneck városára, amit keleti irányból is támadnak. Fotó: Institute for the Study of War / Twitter

A keleti arcvonalon most anyagháború zajlik, amiben hosszú távon Ukrajna élvez előnyt, tekintettel arra, hogy az ukrán hadsereget a nyugati hatalmak látják el fegyverzettel. Katonából viszont végső soron az ukrajnánál háromszor népesebb Oroszországnak van több, még ha az ukránok tartalékosok harcedzettebbek is, és jobb tartalékos rendszerük miatt tartalékos alakulataik harcértéke is jobb. Veszteségtűrésük hosszú távon így is alacsonyabb az oroszokénál, így nem kockáztathatják meg Szeverodonecket védő, eleve legjobban képzett alakulataik körbezárását.

Szeverodoneck eleste ettől függetlenül is komoly veszteség lenne, mert így az oroszok előtt a páncélos hadviseléshez kedvezőbb terep nyílna meg. Ugyanakkor a brit katonai hírszerzés szerint az utánpótlási vonalaik is megnyúlnának, ez pedig korábban komoly nehézségeket okozott már nekik, ami nagyban hozzájárult kijevi csatavesztésükhöz is.