2022 május 28., 15:29

Putyint állítólag már idegesíti a kadirovisták hencegése

Orosz újságírók értesülései szerint egyre jobban zavarja Vlagyimir Putyint, hogy a csecsen alakulatok a közösségi médiában imázsvideókban hencegnek, azt sugallván, hogy bátrabbak és képzettebbek az orosz hadsereg hivatásosainál. Erre még rátesz, hogy a csecsenek egyelőre csak imázsépítésben bizonyultak profinak, legalábbis az orosz hadsereg és a titkosszolgálatok szerint a kadirovisták a harcokban egyáltalán nem ékeskedtek - a közösségi médiában közzétett videóikon a leggyakrabban üres, kiégett épületekre lövöldöztek vaktában, vagy elhagyott laktanyákra tűzték ki Kadirov arcmásával díszített zászlójukat. Az orosz katonai-titkosszolgálati körökben már amiatt is morgolódnak állítólag, hogy Kadiorv önkényesen és túl agresszíven cselekszik.

Kadirovista katona pózol a Szputnyik orosz állami hírügynökség fotósának Popasznában.
photo_camera Kadirovista katona pózol a Szputnyik orosz állami hírügynökség fotósának Popasznában. Fotó: VIKTOR ANTONYUK/Sputnik via AFP

Oleg Orlov, a csecsenföldi jogsértéseket feltáró, betiltott Memorial emberi jogi központ vezetője szerint ugyanakkor Kadirov valójában különleges helyzetben van az orosz hatalmi vertikumban, sokkal többet megtehet Putyin alárendeltjeinél. "Mint minden diktátornak, Putyinnak is támaszkodnia kell valakire. Alapvetően ez a biztonsági apparátus, de mint minden diktátornak, neki is szüksége van olyanokra, akik egyensúlyt képezhetnek. Kadirov ezt a célt szolgálja" - mondta Orlov a független orosz hírportál, a Meduza egykori újságírói hírlevelének, a Get Kit-nek (Via Ukrajinszka Pravda)