2022 május 29., 09:06

Alig szállítottak fegyvert Ukrajnába a németek március vége óta

Az elmúlt kilenc hónapban a német kormány a minimálisra csökkentette az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányait, írja a Welt am Sonntag ukrán dokumentumokra hivatkozva. A lap szerint március 30. és május 26. között mindössze két fegyverszállítmány érkezett Németországból, de ezek csak kisebb eszközöket tartalmaztak. Május közepén a németek háromezer páncéltörő aknát és ezerhatszáz darab irányított aknát tartalmaztak. Azonban jelenleg az orosz tüzérség ellen nem tudnak aknákkal harcolni. Egy hónapja pedig géppuskákhoz való pótalkatrészeket, gyújtószerkezeteket, rádiókat, kézigránátokat, robbanótölteteket és aknákat kaptak az ukránok.

A német Gepard légelhárító harcjármű nem a legfrissebb technika, de Lloyd Austin szerint hatásos védelmet nyújthat az ukrán erőknek.
photo_camera A német Gepard légelhárító harcjármű Fotó: Michael Mandt/AFP

Légvédelmi és tankelhárító fegyvereket legutóbb március 25-én kaptak. Ez a szállítmány háromezer Panzerfaust 3 típusú rakétát és ezerötszáz Typs Strela tankelhárítót tartalmazott. Még a beígért a Gepard légelhárító lövegeket sem szállították le, mert még nem képezték ki az ukrán katonákat a használatukra. A Welt információi szerint ez első 45 katonának a kiképzése csak június közepén, illetve július végén kezdődik.