Ma van a szülőföldjük szeretetét szívükben hordozó határon túl élő románok ünnepe

külföld
2022 május 29., 9:45
comments 3

A külhoni románság napja alkalmából főleg a külföldön dolgozó román vendégmunkásoknak üzent Klaus Iohannis román államfő vasárnap, Nicolae Ciuca miniszterelnök pedig a határon túli román kisebbségi közösségeket is megemlítette köszöntőjében.

A román elnök szerint május utolsó vasárnapja a szülőföldjük szeretetét szívükben hordozó, határon túl élő románok ünnepe, akiket egy erős, a történelmi viharok közepette is méltósággal megőrzött nemzeti identitás köt össze. Iohannis rendkívül fontosnak nevezte azokat a bukaresti kormányprogramokat, amelyek a külföldön élő románok hazatérését szolgálják. Úgy vélte: Románia növekvő gazdasági potenciálja, a külföldi befektetők itteni megtelepedése sok külföldön dolgozó románt arra késztet, hogy visszatérjen.

„Csak együtt tudunk olyan erős és virágzó Romániát építeni, amilyet valamennyien szeretnénk” – zárta köszöntőjét a román államfő.

Nicolae Ciuca miniszterelnök rámutatott: május utolsó vasárnapját azoknak a külhoni románoknak szentelik, akik ősi gyökereik, hagyományaik és kulturális identitásuk révén lelkileg Romániához kötődnek, akkor is ha a határon túl születtek, élnek vagy dolgoznak.

photo_camera Román vendégmunkás egy angliai gazdaságban Fotó: OLI SCARFF/AFP

„Több millió román él az országhatárokon kívül. A kormány tevékenységének középpontjában a románok állnak, bárhol is éljenek” – szögezte le üzenetében a miniszterelnök.

Ciuca megemlítette: a bukaresti kormány megtette az első lépéseket a külhoni románok visszatérését elősegítő, 777 millió lejes (62 milliárd forint) támogatási program életbe léptetése érdekében, amelyekkel romániai vállalkozások beindítására ösztönzik hazatérő honfitársaikat. A román kormány ugyanakkor azt akarja, hogy a fogadó országok tartsák tiszteletben azokat a jogokat, amelyek – saját jogrendjük alapján – megilleti az ott dolgozó románokat.

Romániában 2015 óta május utolsó vasárnapján ünneplik a külhoni románság napját. Az uniós csatlakozás óta eltelt másfél évtizedben több millió román állampolgár hagyta el szülőföldjét és költözött Nyugatra. Romániának csaknem 23 millió állampolgára van, a statisztikai hivatal becslése szerint azonban állandó lakossága 19 millióra csökkent. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt