Csádban aranyásók csaptak össze, több mint százan meghaltak

Több mint százan haltak meg és legalább negyvenen megsebesültek, amikor összecsapások törtek ki az aranyásók között a Csád északi részén található Kouri Bougoudiban – közölte a helyi védelmi minisztérium.

A harcok május 23-án zajlottak a líbiai határ közelében, miután két ember vitája elmérgesedett – mondta el Daoud Yaya Brahim csádi védelmi miniszter, aki katonákkal a helyszínre sietett a tragédia után. Az összecsapásokban mauritániaiak és líbiaiak vettek részt.

A nehezen megközelíthető régió tele van bányákkal, ahol gyakran titokban dolgoznak az ország minden területéről, illetve a szomszédos Líbiából, Nigerből és Szudánból érkező aranybányászok. A térségben a hatóságoknak nincs túl nagy hatalmuk.

photo_camera Téglagyár Csád fővárosában, N'Djamenában 2022. február 14-én Illusztráció: Djimet Wiche/AFP

Abderaman Koulamallah kommunikációs miniszter szerdán azt mondta, hogy az összecsapások a fővárostól, N'Djamenától több mint 1000 km-re északkeletre történtek, és sok halottat és sebesültet követeltek. További részleteket akkor nem lehetett tudni.

Daoud Yaya Brahim védelmi miniszter azt mondta, nem ez volt az első hasonló eset. További rendelkezésig felfüggesztették az aranybányászatot Kouriban, tudván, hogy jelentős részben úgyis illegálisan zajlott. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt